modified on 15 lut 2024 at 21:06 ••• 2 670 views

Gouais blanc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: *)
(Inne zdjęcia: uzupełnienie)
Linia 42: Linia 42:
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
 +
[https://glossary.wein.plus/uploads/editor/images/6739/5d396d3d91d77_q80.jpg  krzew];    ;[https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Heunisch-wei%C3%9F08.jpg  grona]
 +
===Zdjęcia zrobione przez forumowiczów===
===Zdjęcia zrobione przez forumowiczów===

Wersja z 16:35, 20 mar 2022

Gouais Blanc
Gouais blanc - krzew 23/08/2019; foto:ZB
Gouais blanc - krzew 23/08/2019; foto:ZB
Rodzice nieznani
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 16x15 mm
Masa jagód 2 g
smak Neutralny
Termin dojrzewania przełom wrzesień-październik
Kolor gron Jasno-bursztynowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l

Opis

Jedna z najstarszych odmian Vitis vinifera pochodząca z północno-wschodniej Francji, która przez naturalne krzyżówki "urodziła" ponad 80 dzieci w całej Europie, w tym Chardonnay, Gamay, Riesling, Furmint itp Zasługuje więc na przydomek „Casanova of Grapes”. Odmiana bardzo wydajna, odporna na zimowe mrozy i choroby jak na winiferę. Podwyższona nieco kwasowość sprawia, że jest to idealna odmiana do mieszania w winach zwłaszcza musujących, zapewniając świeżość i strukturę, jeżeli partnerzy do mieszania mogą dodać niezbędną strukturę. . Proszę uzupełnić.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Heunisch, Heunisch Weis, Gwäss.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

krzew;  ;grona

Zdjęcia zrobione przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Gouais blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieprzełom wrzesień-październik  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronJasno-bursztynowe  +
KrajFrancja  +
Masa180 g  +
Masa jagód2 g  +
OdmianaGouais Blanc  +
Płodność latorośliduża %  +
Rozmiar jagód16x15 mm  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów8,5  +