modified on 8 gru 2023 at 18:55 ••• 8 935 views

Bacska

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis: uzupełnienie)
(Wino: uzupeł)
Linia 38: Linia 38:
==Dojrzewanie==
==Dojrzewanie==
==Wino==
==Wino==
 +
*Wg źródeł serbskich - "Wino Bácska ma neutralny smak, jego jakość jest zbliżona do włoskiego Rieslinga"
 +
*Wg żródeł czeskich -  " Wino jest złote, lekko kwiatowe i owocowe, przypominające owocowy Müller Thurgau."
*<gallery widths=120px heights=60px perrow=4>
*<gallery widths=120px heights=60px perrow=4>
Plik:Baćka.jpg|Ocena parametrów win z odmian Baćka i Petka
Plik:Baćka.jpg|Ocena parametrów win z odmian Baćka i Petka

Wersja z 21:03, 29 maj 2023

Bacska
Bacska
Rodzice (Petra x Bianca)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry - Serbia
Masa grona 170-230 g
Masa jagód 1,8-2 g
SAT SAT: 2500 - 2600
Termin dojrzewania średnio wczesna,
Mrozoodporność 25-26 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „-26°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron jasny, zielono-żółty
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna.

Fenologia; podobna do odmiany Panonia (początek wegetacji , kwitnienie , veraison, dojrzewanie)

Choroby

Odporność na choroby wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7, Odporność na mączniaka prawdziwego: 7, Odporność na szarą pleśń: 8

Cięcie

8 - 10 oczek/m², lub 4-5

Dojrzewanie

Wino