Harslevelu
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: grona) |
|||
Linia 28: | Linia 28: | ||
http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html | http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | bor_hu:[http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/15.jpg grona] | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Wersja z 21:54, 13 maj 2013
Hárslevelű | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
SAT | według źródeł węgierskich trochę ponad 3000 |
Termin dojrzewania | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) |
Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Znana węgierska odmiana z regionu Tokaj, uprawiana również na Słowacji. Późny termin dojrzewania owoców sprawia, że jest praktycznie nieznana na północ od Karpat. W Polsce może mieć znaczenie jedynie kolekcjonerskie. Na Węgrzech dojrzewa w październiku.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lipovina
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html
Zdjęcia
bor_hu:grona
Fakty o Harslevelu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 150-160 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Odmiana | Hárslevelű + |
Sat | 3.000 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |