Sangiovese
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia) |
||
| Linia 39: | Linia 39: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | |||
| + | '''Koronka''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
| + | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Liście''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Kwiatostan''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Grona''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Jagody''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Krzew''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 21:03, 23 lut 2016
| Sangiovese | |
|---|---|
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Włochy |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 16 mm |
| Kolor gron | granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna włoska odmiana winnicza, z której m.in. produkowane są takie znakomite wina toskańskie jak Chianti, Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano itp. Odmiana uprawiana głównie we Włoszech, w Rumunii, USA, Chile, Meksyku, Australii i in. Dla polskich warunków klimatycznych odmiana nie przydatna.[1] [2] [3] [4]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Brunello di Montalcino, Nielluccio, Niellucciu, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Sangioveto Grosso, Sangioveze, Toustain.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Robinson, J. (1996). Jancis Robinson's guide to wine grapes (1 ed.) New York: Oxford University Press. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Linki
http://en.wikipedia.org/wiki/Sangiovese
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Sangiovese — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | granatowe + |
| Kraj | Włochy + |
| Masa | 150 g + |
| Odmiana | Sangiovese + |
| Rozmiar jagód | 16 mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

