modified on 15 wrz 2020 at 07:51 ••• 3 970 views

Drożdze

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis: aktualizacja)
(Charakterystyka fermentacji i metabolizm)
Linia 7: Linia 7:
====Charakterystyka fermentacji i metabolizm====
====Charakterystyka fermentacji i metabolizm====
 +
• Dobrze klaruje i tworzy zbity osad
 +
• Fermentacja może przebiegać w temp. 10-35°C • Dobra przyswajalność fruktozy • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18% • Małe zapotrzebowanie na azot • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu • Nie wytwarza związków siarki • Mała produkcja piany podczas fermentacji • Mała produkcja wyższych alkoholi • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l
 +
====Wskazania przy stosowaniu====
====Wskazania przy stosowaniu====
====Uwagi====
====Uwagi====

Wersja z 21:39, 14 wrz 2020

Drożdże

Spis treści

Drożdże dla win białych

BC sn1003

Szczep - gatunek

Opis

Wyselekcjonowane ze względu na doskonale właściwości fermentacyjne oraz niezwykłą odporność na trudne warunki fermentacji. Drożdże te doskonale sprawdzają się przy produkcji win specjalnych np. lodowych, musujących, miodów pitnych oraz innych napojów fermentowanych.

Charakterystyka fermentacji i metabolizm

• Dobrze klaruje i tworzy zbity osad • Fermentacja może przebiegać w temp. 10-35°C • Dobra przyswajalność fruktozy • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18% • Małe zapotrzebowanie na azot • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu • Nie wytwarza związków siarki • Mała produkcja piany podczas fermentacji • Mała produkcja wyższych alkoholi • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l

Wskazania przy stosowaniu

Uwagi

CK S 102

Drożdże do win czerwonych

HD S135

Drożdże Uniwersalne

???

Drożdze lokalne "spontan"

własne

itd