Drożdze
Z Winogrona.org
(→Wskazania przy stosowaniu: *) |
m (poprawienie literówki) |
||
| (Nie pokazano 6 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
Drożdże | Drożdże | ||
==Drożdże dla win białych== | ==Drożdże dla win białych== | ||
| - | ===BC | + | |
| + | ===[[BC s103]]=== | ||
| + | |||
====Szczep - gatunek==== | ====Szczep - gatunek==== | ||
| + | Sacharomyces bayanus | ||
| + | |||
====Opis==== | ====Opis==== | ||
Wyselekcjonowane ze względu na doskonale właściwości fermentacyjne oraz niezwykłą odporność na trudne warunki fermentacji. Drożdże te doskonale sprawdzają się przy produkcji win specjalnych np. lodowych, musujących, miodów pitnych oraz innych napojów fermentowanych. | Wyselekcjonowane ze względu na doskonale właściwości fermentacyjne oraz niezwykłą odporność na trudne warunki fermentacji. Drożdże te doskonale sprawdzają się przy produkcji win specjalnych np. lodowych, musujących, miodów pitnych oraz innych napojów fermentowanych. | ||
====Charakterystyka fermentacji i metabolizm==== | ====Charakterystyka fermentacji i metabolizm==== | ||
| - | • Dobrze klaruje i tworzy zbity osad | + | • Dobrze klaruje i tworzy zbity osad |
| - | • Fermentacja może przebiegać w temp. 10-35°C • Dobra przyswajalność fruktozy • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18% • Małe zapotrzebowanie na azot • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu • Nie wytwarza związków siarki • Mała produkcja piany podczas fermentacji • Mała produkcja wyższych alkoholi • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l | + | • Fermentacja może przebiegać w temp. 10-35°C |
| + | • Dobra przyswajalność fruktozy | ||
| + | • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18% | ||
| + | • Małe zapotrzebowanie na azot | ||
| + | • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | ||
| + | • Nie wytwarza związków siarki | ||
| + | • Mała produkcja piany podczas fermentacji | ||
| + | • Mała produkcja wyższych alkoholi | ||
| + | • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l | ||
====Wskazania przy stosowaniu==== | ====Wskazania przy stosowaniu==== | ||
| - | Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach: BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjalnym alkoholu, bardzo klarownych oraz do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki. Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych. Drożdże te są odpowiednim rozwiązaniem do produkcji win specjalnych np. musujących, lodowych. | + | '''Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach:''' BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjalnym alkoholu, bardzo klarownych oraz do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki. Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych. Drożdże te są odpowiednim rozwiązaniem do produkcji win specjalnych np. musujących, lodowych. |
| - | Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Drożdże te szczególnie polecamy do winogron Chardonnay. Pozwalają one tworzyć krągłe i bardzo cieliste wina z tego szczepu. Do wtórnej fermentacji: Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji, szczególnie klasycznej prowadzonej w butelkach. | + | Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Drożdże te szczególnie polecamy do winogron Chardonnay. Pozwalają one tworzyć krągłe i bardzo cieliste wina z tego szczepu. |
| + | |||
| + | '''Do wtórnej fermentacji:''' Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji, szczególnie klasycznej prowadzonej w butelkach. | ||
====Uwagi==== | ====Uwagi==== | ||
| - | ===CK S 102=== | + | |
| + | |||
| + | ===[[CK S 102]]=== | ||
| + | |||
| + | |||
==Drożdże do win czerwonych== | ==Drożdże do win czerwonych== | ||
| - | ===HD S135=== | + | |
| + | ===[[HD S135]]=== | ||
| + | |||
| + | |||
==Drożdże Uniwersalne== | ==Drożdże Uniwersalne== | ||
| + | |||
===???=== | ===???=== | ||
| + | |||
| + | |||
==Drożdze lokalne "spontan"== | ==Drożdze lokalne "spontan"== | ||
| + | |||
===własne=== | ===własne=== | ||
| + | |||
==itd== | ==itd== | ||
Aktualna wersja na dzień 07:51, 15 wrz 2020
Drożdże
Spis treści |
Drożdże dla win białych
BC s103
Szczep - gatunek
Sacharomyces bayanus
Opis
Wyselekcjonowane ze względu na doskonale właściwości fermentacyjne oraz niezwykłą odporność na trudne warunki fermentacji. Drożdże te doskonale sprawdzają się przy produkcji win specjalnych np. lodowych, musujących, miodów pitnych oraz innych napojów fermentowanych.
Charakterystyka fermentacji i metabolizm
• Dobrze klaruje i tworzy zbity osad • Fermentacja może przebiegać w temp. 10-35°C • Dobra przyswajalność fruktozy • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18% • Małe zapotrzebowanie na azot • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu • Nie wytwarza związków siarki • Mała produkcja piany podczas fermentacji • Mała produkcja wyższych alkoholi • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l
Wskazania przy stosowaniu
Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach: BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjalnym alkoholu, bardzo klarownych oraz do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki. Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych. Drożdże te są odpowiednim rozwiązaniem do produkcji win specjalnych np. musujących, lodowych. Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Drożdże te szczególnie polecamy do winogron Chardonnay. Pozwalają one tworzyć krągłe i bardzo cieliste wina z tego szczepu.
Do wtórnej fermentacji: Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji, szczególnie klasycznej prowadzonej w butelkach.

