GV S107
Z Winogrona.org
(Utworzył nową stronę „S. cerevisiae Drożdże SafOEno™ GV S107 wybrano spośród z 1500 szczepów z 6 regionów winiarskich w Portugalii w trakcie 3-letniej pracy doktorskiej. Kierowano …”) |
|||
Linia 18: | Linia 18: | ||
'''Eleganckie wina jakościowe:''' SafOEno™ GV S107 jest zalecane dla winiarzy, którzy chcą uzyskać zwiększoną krągłość i złożoną aromatyczność w winach białych, szczególnie w przypadku eleganckich odmian pozbawionych prekursorów aromatów, takich jak Chardonnay. Dzięki swojej aromatycznej i analitycznej czystości świetnie pasuje do produkcji potężnych białych win z dojrzałych winogron o wysokim potencjalnym alkoholu i pH. Polecamy SafOEno™ GV S107 do produkcji białych win fermentowanych w beczkach i/lub dojrzewających na osadzie oraz podlegających malolaktycznej fermentacji. Drożdże te dają trwałe wykończenie odznaczające się słodyczą, co bardzo pozytywnie wpływa na białe wina najwyższej jakości przeznaczone do krótkotrwałego starzenia. | '''Eleganckie wina jakościowe:''' SafOEno™ GV S107 jest zalecane dla winiarzy, którzy chcą uzyskać zwiększoną krągłość i złożoną aromatyczność w winach białych, szczególnie w przypadku eleganckich odmian pozbawionych prekursorów aromatów, takich jak Chardonnay. Dzięki swojej aromatycznej i analitycznej czystości świetnie pasuje do produkcji potężnych białych win z dojrzałych winogron o wysokim potencjalnym alkoholu i pH. Polecamy SafOEno™ GV S107 do produkcji białych win fermentowanych w beczkach i/lub dojrzewających na osadzie oraz podlegających malolaktycznej fermentacji. Drożdże te dają trwałe wykończenie odznaczające się słodyczą, co bardzo pozytywnie wpływa na białe wina najwyższej jakości przeznaczone do krótkotrwałego starzenia. | ||
- | Świeże owocowe i kwiatowe wina: W trakcie fermentacji SafOEno™ GV S107 charakteryzuje się tworzeniem owocowych i kwiatowych alkoholi wyższych i estrów (zamiast octanu izoamylu). Na poziomie odmiany pomaga ujawnić nuty kwiatowe i cytrusowe (terpeny i C13-Norisoprenoidy) z prekursorów zawartych w winogronach. SafOEno™ GV S107 | + | '''Świeże owocowe i kwiatowe wina:''' W trakcie fermentacji SafOEno™ GV S107 charakteryzuje się tworzeniem owocowych i kwiatowych alkoholi wyższych i estrów (zamiast octanu izoamylu). Na poziomie odmiany pomaga ujawnić nuty kwiatowe i cytrusowe (terpeny i C13-Norisoprenoidy) z prekursorów zawartych w winogronach. SafOEno™ GV S107 |
podkreśla aromatyczne odmiany winorośli, takich jak Viognier, Chenin Blanc, Riesling czy Gewürztraminer jednocześnie nadając świeży, zrównoważony i długotrwały smak. | podkreśla aromatyczne odmiany winorośli, takich jak Viognier, Chenin Blanc, Riesling czy Gewürztraminer jednocześnie nadając świeży, zrównoważony i długotrwały smak. | ||
'''Powrót:''' http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w | '''Powrót:''' http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w |
Wersja z 12:22, 15 wrz 2020
S. cerevisiae
Drożdże SafOEno™ GV S107 wybrano spośród z 1500 szczepów z 6 regionów winiarskich w Portugalii w trakcie 3-letniej pracy doktorskiej. Kierowano się przy tym niezwykłymi możliwościami podnoszenia jakości szlachetnych odmian winorośli w produkcji białych win premium.
• Kinetyka zależna od pH: średnia<pH 3,5<szybka • Duży zakres temperatury fermentacji: 10-35°C, bardzo odporne na niską temperaturę • Tolerancja alkoholowa > 15% obj. • Duża odporność na SO2 • Średnie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) między 0,8 a 0,9 • Czynnik ""killer"": neutralny • Korzystna relacja cukier/alkohol • Wysoka produkcja glicerolu: 7-8 g/l • Niska produkcja kwasowości lotnej • Średnio-niska produkcja związków siarkowych (SO2, H2S) i niewielkie wiązanie SO2 • Duża produkcja alkoholi wyższych (zwłaszcza fenylo-2-etanolu) i estrów (zwłaszcza estrów etylowych) • Uwalnianie glikozylowanych cząsteczek aromatycznych
Eleganckie wina jakościowe: SafOEno™ GV S107 jest zalecane dla winiarzy, którzy chcą uzyskać zwiększoną krągłość i złożoną aromatyczność w winach białych, szczególnie w przypadku eleganckich odmian pozbawionych prekursorów aromatów, takich jak Chardonnay. Dzięki swojej aromatycznej i analitycznej czystości świetnie pasuje do produkcji potężnych białych win z dojrzałych winogron o wysokim potencjalnym alkoholu i pH. Polecamy SafOEno™ GV S107 do produkcji białych win fermentowanych w beczkach i/lub dojrzewających na osadzie oraz podlegających malolaktycznej fermentacji. Drożdże te dają trwałe wykończenie odznaczające się słodyczą, co bardzo pozytywnie wpływa na białe wina najwyższej jakości przeznaczone do krótkotrwałego starzenia.
Świeże owocowe i kwiatowe wina: W trakcie fermentacji SafOEno™ GV S107 charakteryzuje się tworzeniem owocowych i kwiatowych alkoholi wyższych i estrów (zamiast octanu izoamylu). Na poziomie odmiany pomaga ujawnić nuty kwiatowe i cytrusowe (terpeny i C13-Norisoprenoidy) z prekursorów zawartych w winogronach. SafOEno™ GV S107 podkreśla aromatyczne odmiany winorośli, takich jak Viognier, Chenin Blanc, Riesling czy Gewürztraminer jednocześnie nadając świeży, zrównoważony i długotrwały smak.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w