Sauvignac
Z Winogrona.org
(→Wina: uzupeł) |
(→Literatura: uzupeł.) |
||
Linia 31: | Linia 31: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
*źle znosi niedobór magnezu i potasu | *źle znosi niedobór magnezu i potasu | ||
- | *wrażliwa na mączniaka rzekomego | + | *nie wrażliwa na mączniaka rzekomego |
- | *mało wrażliwa na szarą pleśń | + | *mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę |
*liście bardzo wrażliwe na siarkę | *liście bardzo wrażliwe na siarkę | ||
==Fenologia== | ==Fenologia== | ||
Linia 48: | Linia 48: | ||
VB CAL. 6-04 | VB CAL. 6-04 | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
- | + | http://www.winogrona.org/forum/odmiany/sauvignac-t15823.html | |
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22322 | |
+ | *https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2022/01/fcihe_cepage_sauvignac-fusionne.pdf | ||
+ | *https://www.plantgrape.fr/en/varieties/fruit-varieties/392/export | ||
+ | *https://www.mdpi.com/2071-1050/15/13/10664 | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
*wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_GR_SP_crNv.jpg grono] | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_GR_SP_crNv.jpg grono] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | [https://rebschule-freytag.de/files/simpler/images/freytag_content/rebsortiment/neue%20sorten/vb_cal-6-04/Sauvignac%20starter.jpg grono]' '[ | ||
===zdjęcia forumowiczów=== | ===zdjęcia forumowiczów=== | ||
Wersja z 15:51, 27 lut 2024
Sauvignac | |
---|---|
Rodzice | (Sauvignon blanc x Riesling) x ? |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
Masa grona | 100 g |
Masa jagód | 1,8 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Pochodzenie: Sauvignac został pozyskany przez V. Blattnera w Szwajcarii. Odmiana ta jest mieszańcem międzygatunkowym powstałym ze skrzyżowania potomka Sauvignon x Riesling i mieszańca, którego tożsamość jest nieznana.
Koronka- wierzchołku młodego pędu z dużą gęstością wyprostowanych włosków i rurkowatym rozkładem zabarwienia antocyjanów,
Młode liście: żółtawe.
Dojrzałe liście: 3 lub pięcioma płatami; górne zatoki boczne w kształcie litery U; lekko otwarta zatoka ogonkowa
Jagody: lekko elipsoidalne; średniej wielkości, skórka dość gruba żółtawo-różowa gdy jagody dojrzałe;
Grona: małe i umiarkowanie zwarte.
Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze.
Choroby
- źle znosi niedobór magnezu i potasu
- nie wrażliwa na mączniaka rzekomego
- mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę
- liście bardzo wrażliwe na siarkę
Fenologia
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. Dojrzałość winogron: 1 tydzień po Chasselas.
Wina
Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych.
- Sauvignac 2021; 12%vol; TA 5,4g/l; RS 5g/l
- Sauvignac 2022 półsłodkie; 11,5%vol; TA 7,2g/l; RS 10,9g/l; złoty medal na OENOFORUM 2023 – Międzynarodowym Konkursie Wina Czeskiego.
- Sauvignac 2022 półwytrawne; 12,2%vol; TA 6,1g/l; RS 4,7g/l
Cięcie
Synonimy
VB CAL. 6-04
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/sauvignac-t15823.html
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22322
- https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2022/01/fcihe_cepage_sauvignac-fusionne.pdf
- https://www.plantgrape.fr/en/varieties/fruit-varieties/392/export
- https://www.mdpi.com/2071-1050/15/13/10664
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
grono' '[
zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Szwajcaria + |
Masa | 100 g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Odmiana | Sauvignac + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |