Sauvignac
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
(→Wina: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 8 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#EE6363 | |kolor=#EE6363 | ||
|odmiana=Sauvignac | |odmiana=Sauvignac | ||
+ | |zdjęcie=Sauvignac-2020-Renner-PIWI-Oesterreich(1).jpg | ||
+ | |opis zdjęcia=krzew Sauvignac 2020 - Austria | ||
|rodzice=(Sauvignon blanc x Riesling) x ? | |rodzice=(Sauvignon blanc x Riesling) x ? | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
- | |kraj pochodzenia= | + | |kraj pochodzenia=Szwajcaria |
|masa grona=100 | |masa grona=100 | ||
|masa jagód=1,8 | |masa jagód=1,8 | ||
Linia 29: | Linia 31: | ||
Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze. | Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze. | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | [https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fviewtree&id=22322&ausrichtung=0&pagefitmode=1&gen=4 Sauvignac drzewko genealogiczne] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
*źle znosi niedobór magnezu i potasu | *źle znosi niedobór magnezu i potasu | ||
- | *wrażliwa na mączniaka rzekomego i | + | *nie wrażliwa na mączniaka rzekomego {geny odporności Rpv3 i Rpv12) |
- | *mało wrażliwa na szarą pleśń | + | *mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę (Oidium Ren3 i Ren9) |
*liście bardzo wrażliwe na siarkę | *liście bardzo wrażliwe na siarkę | ||
+ | |||
==Fenologia== | ==Fenologia== | ||
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. | Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. | ||
Linia 39: | Linia 44: | ||
==Wina== | ==Wina== | ||
Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych. | Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych. | ||
+ | *[https://images.alko.fi/images/cs_srgb,f_auto,t_medium/cdn/501617/sebastian-erbeldinger-sauvignac-2021.jpg Sauvignac 2021]; 12%vol; TA 5,4g/l; RS 5g/l | ||
+ | *[http://www.tomanovsky.cz/wp-content/uploads/bile-vino-sauvignac-2022-vinarstvi-tomanovsky-petrov-plze.png Sauvignac 2022 półsłodkie]; 11,5%vol; TA 7,2g/l; RS 10,9g/l; złoty medal na OENOFORUM 2023 – Międzynarodowym Konkursie Wina Czeskiego. | ||
+ | *[https://weingut-galler.de/cdn/shop/files/Galler-Shopify-Produkte-102412_5b0e6901-25ca-4481-a6e3-17a63513d03a_493x.jpg?v=1696934883 Sauvignac 2022 półwytrawne]; 12,2%vol; TA 6,1g/l; RS 4,7g/l | ||
+ | *[https://weingut-bassler.de/images/product_images/original_images/2024/2023er_Sauvignac_trocken_neu.png Sauvignac 2023 wytrawne]; 13% vol; TA 7,3g/l; RS - 5g/l | ||
+ | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | + | VB CAL. 6-04 | |
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
- | + | http://www.winogrona.org/forum/odmiany/sauvignac-t15823.html | |
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22322 | |
+ | *https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2022/01/fcihe_cepage_sauvignac-fusionne.pdf | ||
+ | *https://www.plantgrape.fr/en/varieties/fruit-varieties/392/export | ||
+ | *https://www.mdpi.com/2071-1050/15/13/10664 | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
*wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_GR_SP_crNv.jpg grono] | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/R%C3%A9selle_GR_SP_crNv.jpg grono] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | [https://rebschule-freytag.de/files/simpler/images/freytag_content/rebsortiment/neue%20sorten/vb_cal-6-04/Sauvignac%20starter.jpg grono]' '[https://piwi-international.org/wp-content/uploads/2022/05/445-Sauvignac-Blatt-Freytag.jpg liść]; ;[https://piwi-international.org/wp-content/uploads/2022/05/445-Sauvignac-Traube-Freytag.jpg grono]; ;[https://www.rebschule-sester.de/reben-bilder/galeriebilder/sauvignac.1.jpg grona] | ||
===zdjęcia forumowiczów=== | ===zdjęcia forumowiczów=== | ||
Linia 87: | Linia 102: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | [[Kategoria:Odmiany | + | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 16:56, 27 gru 2024
Sauvignac | |
---|---|
krzew Sauvignac 2020 - Austria | |
Rodzice | (Sauvignon blanc x Riesling) x ? |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
Masa grona | 100 g |
Masa jagód | 1,8 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Pochodzenie: Sauvignac został pozyskany przez V. Blattnera w Szwajcarii. Odmiana ta jest mieszańcem międzygatunkowym powstałym ze skrzyżowania potomka Sauvignon x Riesling i mieszańca, którego tożsamość jest nieznana.
Koronka- wierzchołku młodego pędu z dużą gęstością wyprostowanych włosków i rurkowatym rozkładem zabarwienia antocyjanów,
Młode liście: żółtawe.
Dojrzałe liście: 3 lub pięcioma płatami; górne zatoki boczne w kształcie litery U; lekko otwarta zatoka ogonkowa
Jagody: lekko elipsoidalne; średniej wielkości, skórka dość gruba żółtawo-różowa gdy jagody dojrzałe;
Grona: małe i umiarkowanie zwarte.
Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze.
Genealogia
Sauvignac drzewko genealogiczne
Choroby
- źle znosi niedobór magnezu i potasu
- nie wrażliwa na mączniaka rzekomego {geny odporności Rpv3 i Rpv12)
- mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę (Oidium Ren3 i Ren9)
- liście bardzo wrażliwe na siarkę
Fenologia
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. Dojrzałość winogron: 1 tydzień po Chasselas.
Wina
Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych.
- Sauvignac 2021; 12%vol; TA 5,4g/l; RS 5g/l
- Sauvignac 2022 półsłodkie; 11,5%vol; TA 7,2g/l; RS 10,9g/l; złoty medal na OENOFORUM 2023 – Międzynarodowym Konkursie Wina Czeskiego.
- Sauvignac 2022 półwytrawne; 12,2%vol; TA 6,1g/l; RS 4,7g/l
- Sauvignac 2023 wytrawne; 13% vol; TA 7,3g/l; RS - 5g/l
Cięcie
Synonimy
VB CAL. 6-04
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/sauvignac-t15823.html
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22322
- https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2022/01/fcihe_cepage_sauvignac-fusionne.pdf
- https://www.plantgrape.fr/en/varieties/fruit-varieties/392/export
- https://www.mdpi.com/2071-1050/15/13/10664
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Szwajcaria + |
Masa | 100 g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Odmiana | Sauvignac + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |