RC 212
Z Winogrona.org
(specyfikacja RC 2012) |
(powrót) |
||
Linia 33: | Linia 33: | ||
* www.lallvinwine.com | * www.lallvinwine.com | ||
* http://www.janlubera.pl/produkt/121,drozdze_lalvin_rc_212.html | * http://www.janlubera.pl/produkt/121,drozdze_lalvin_rc_212.html | ||
+ | [http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w''' powrót'''] |
Aktualna wersja na dzień 21:56, 19 wrz 2020
Lalvin Bourgorouge RC212 WYBÓR terroir: BURGUNDIA DLA WIN CZERWONYCH z intensywnym KOLOREM I STRUKTURA
Drożdże Lalvin Bourgorouge RC212 zostały wybrane przez BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne). Ze względu na ograniczoną adsorpcję polifenoli przez ścianki komórkowe, drożdże te promują stabilizację barwy i tanin podczas fermentacji. Ta wyjątkowa właściwość sprawia, że Lalvin Bourgorouge to dobry wybór, aby zwiększyć zawartość polifenoli w Gamay, Zinfandel, Grenache, Regent. RC 212 konsekwentnie daje dobrą strukturę win "pinot noir" o dojrzałych jagodach, smaku jasnych owoców i przypraw.
WŁAŚCIWOŚCI MIKROBIOLOGICZNE I ENOLOGICZNE
Saccharomyces cerevisiae cerevisiae
Neutralny wobec czynnika konkurencji Tolerancja na alkohol do 16% Średni czas opóźnienia Umiarkowana szybkość fermentacji Optymalny zakres fermentacji temperatury: od 20 ° C do 30 ° C
Wysokie zapotrzebowanie na azot
Produkcja lotnej kwasowości: niska Niska produkcja SO2 Brak tworzenia się piany Niska absorpcja polifenoli przez ścianki komórkowe drożdży
Dawkowanie: 25-50g/hl
Sposób zastosowania
Nawadnianie RC212 w 5-krotnej wadze czystej wody o temperaturze 40 ° C w czasie około 20 minut, następnie od czasu do czasu należy delikatnie zamieszać, aby rozbić wszelkie grudki przed dodaniem do moszczu.
Więcej informacji na stronach:
- www.lallvinwine.com
- http://www.janlubera.pl/produkt/121,drozdze_lalvin_rc_212.html