modified on 29 cze 2020 at 21:06 ••• 24 489 views

Samling 7672

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m
m (Opis)
Linia 14: Linia 14:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach. W 2004 r. łączna powierzchnia jej uprawy w Anglii wynosiła ponad 48 ha. Jest również testowana w Szwecji, Danii, Belgii, Kanadzie oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek), a także od początku sezonu 2015 w Polsce (na Pomorzu Zachodnim i Mazowszu, w Małopolsce i w woj. łódzkim).
+
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach (ponad 48 ha powierzchni upraw w 2004 r.).  
 +
Kultywar ten jest również testowany w Szwecji, Danii, Belgii, Kanadzie oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek), a także od początku sezonu 2015 w Polsce (na Pomorzu Zachodnim i Mazowszu, w Małopolsce i w woj. łódzkim).
-
'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym uprawiany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie można wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).
+
'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym znany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie można wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).
-
Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność kultywaru w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona.
+
Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność odmiany w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona.
== Choroby ==
== Choroby ==

Wersja z 22:53, 8 sie 2015

Samling 7672
Samling 7672 - koronka
Samling 7672 - koronka
Rodzice Madeleine Angevine + ?
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Anglia
Termin dojrzewania ostatnia dekada września (w Anglii)
Kolor gron jasny
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach (ponad 48 ha powierzchni upraw w 2004 r.). Kultywar ten jest również testowany w Szwecji, Danii, Belgii, Kanadzie oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek), a także od początku sezonu 2015 w Polsce (na Pomorzu Zachodnim i Mazowszu, w Małopolsce i w woj. łódzkim).

'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym znany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie można wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).

Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność odmiany w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona.

Choroby

Odmiana jest dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej').

Cięcie

Synonimy

Madeleine Angevine 7672, Madeleine x Angevine 7672, Madeleine x Angevine No.7672, Barrington Brock Madeleine Angevine 7672, Barrington Brock 7672, Barrington Brock clone 7672, Sämling 7672, [propozycja nazwy polskiej:] Magdalenka angielska.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9897#166123

Literatura

http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Madeleine%20Angevine.htm https://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Angevine http://www.drunk.com/wine_origin/british-columbia/

Zdjęcia

Fakty o Samling 7672 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieostatnia dekada września (w Anglii)  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasny  +
KrajAnglia  +
OdmianaSamling 7672  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +