Samling 7672
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: liść) |
m (drobna zmiana) |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie=Sa7672_k.jpg | |zdjęcie=Sa7672_k.jpg | ||
|opis zdjęcia=Samling 7672 - koronka | |opis zdjęcia=Samling 7672 - koronka | ||
- | |rodzice=Madeleine Angevine | + | |rodzice=Madeleine Angevine x OP (open pollinated) |
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Anglia | |kraj pochodzenia=Anglia |
Wersja z 14:32, 11 sie 2015
Samling 7672 | |
---|---|
Samling 7672 - koronka | |
Rodzice | Madeleine Angevine x OP (open pollinated) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Anglia |
Termin dojrzewania | ostatnia dekada września (w Anglii) |
Kolor gron | jasny |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach (ponad 48 ha powierzchni upraw w 2004 r.). Kultywar ten jest również testowany w Szwecji, Danii, Belgii, Kanadzie oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek), a także od początku sezonu 2015 w Polsce (na Pomorzu Zachodnim i Mazowszu, w Małopolsce i w woj. łódzkim).
'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym znany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie można wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).
Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność odmiany w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona.
Choroby
Odmiana jest dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej').
Cięcie
Synonimy
Madeleine Angevine 7672, Madeleine x Angevine 7672, Madeleine x Angevine No.7672, Barrington Brock Madeleine Angevine 7672, Barrington Brock 7672, Barrington Brock clone 7672, Sämling 7672, [propozycja nazwy polskiej:] Magdalenka angielska.
Wino
Wino raczej niskiej kwasowości z aromatem cytrusów i subtelnym aromatem gałki muszkatołowej (1),(2).
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9897#166123
Literatura
- http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Madeleine%20Angevine.htm
- https://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Angevine
- http://www.drunk.com/wine_origin/british-columbia/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winniczka MAGDA: liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | ostatnia dekada września (w Anglii) + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasny + |
Kraj | Anglia + |
Odmiana | Samling 7672 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |