Oberlin noir
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
(drobne poprawki - literówki) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Oberlin noir | |odmiana=Oberlin noir | ||
- | |rodzice= | + | |rodzice=Millardet x [[Gamay]] |
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Francja | |kraj pochodzenia=Francja |
Wersja z 14:09, 6 cze 2018
Oberlin noir | |
---|---|
Rodzice | Millardet x Gamay |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100 g |
Kolor gron | fioletowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Opis
Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.
Choroby
Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
Cięcie
Zalecane jest długie cięcie
Synonimy
595 Oberlin
Wina
Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.