Gouais blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#FFD700 | |kolor=#FFD700 | ||
|odmiana=Gouais Blanc | |odmiana=Gouais Blanc | ||
+ | |zdjęcie=23082019-Heunisch krzew.jpg | ||
+ | |opis zdjęcia=Gouais blanc - krzew 23/08/2019; foto:ZB | ||
|rodzice=nieznani | |rodzice=nieznani | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera |
Wersja z 16:22, 19 mar 2022
Gouais Blanc | |
---|---|
Gouais blanc - krzew 23/08/2019; foto:ZB | |
Rodzice | nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 16x15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | przełom wrzesień-październik |
Kolor gron | Jasno-bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Jedna z najstarszych odmian Vitis vinifera pochodząca z północno-wschodniej Francji, która przez naturalne krzyżówki "urodziła" ponad 80 dzieci w całej Europie, w tym Chardonnay, Gamay, Riesling, Furmint itp Zasługuje więc na przydomek „Casanova of Grapes”. Odmiana bardzo wydajna, odporna na zimowe mrozy i choroby jak na winiferę. Podwyższona nieco kwasowość sprawia, że jest to idealna odmiana do mieszania w winach zwłaszcza musujących, zapewniając świeżość i strukturę, jeżeli partnerzy do mieszania mogą dodać niezbędną strukturę. . Proszę uzupełnić.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Heunisch, Heunisch Weis, Gwäss.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia zrobione przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
[[Kategoria:Odmiany]
Fakty o Gouais blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | przełom wrzesień-październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | Jasno-bursztynowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Odmiana | Gouais Blanc + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 16x15 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |