Sauvignac
Z Winogrona.org
(fotka główna) |
(→Choroby: uzupeł.) |
||
| Linia 33: | Linia 33: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
*źle znosi niedobór magnezu i potasu | *źle znosi niedobór magnezu i potasu | ||
| - | *nie wrażliwa na mączniaka rzekomego | + | *nie wrażliwa na mączniaka rzekomego {geny odporności Rpv3 i Rpv12) |
| - | *mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę | + | *mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę (Oidium Ren3 i Ren9) |
*liście bardzo wrażliwe na siarkę | *liście bardzo wrażliwe na siarkę | ||
| + | |||
==Fenologia== | ==Fenologia== | ||
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. | Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. | ||
Wersja z 16:23, 27 lut 2024
| Sauvignac | |
|---|---|
| krzew Sauvignac 2020 - Austria | |
| Rodzice | (Sauvignon blanc x Riesling) x ? |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 100 g |
| Masa jagód | 1,8 g |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 21 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Pochodzenie: Sauvignac został pozyskany przez V. Blattnera w Szwajcarii. Odmiana ta jest mieszańcem międzygatunkowym powstałym ze skrzyżowania potomka Sauvignon x Riesling i mieszańca, którego tożsamość jest nieznana.
Koronka- wierzchołku młodego pędu z dużą gęstością wyprostowanych włosków i rurkowatym rozkładem zabarwienia antocyjanów,
Młode liście: żółtawe.
Dojrzałe liście: 3 lub pięcioma płatami; górne zatoki boczne w kształcie litery U; lekko otwarta zatoka ogonkowa
Jagody: lekko elipsoidalne; średniej wielkości, skórka dość gruba żółtawo-różowa gdy jagody dojrzałe;
Grona: małe i umiarkowanie zwarte.
Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze.
Choroby
- źle znosi niedobór magnezu i potasu
- nie wrażliwa na mączniaka rzekomego {geny odporności Rpv3 i Rpv12)
- mało wrażliwa na szarą pleśń , mączniaka prawdziwego i czarną zgniliznę (Oidium Ren3 i Ren9)
- liście bardzo wrażliwe na siarkę
Fenologia
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. Dojrzałość winogron: 1 tydzień po Chasselas.
Wina
Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych.
- Sauvignac 2021; 12%vol; TA 5,4g/l; RS 5g/l
- Sauvignac 2022 półsłodkie; 11,5%vol; TA 7,2g/l; RS 10,9g/l; złoty medal na OENOFORUM 2023 – Międzynarodowym Konkursie Wina Czeskiego.
- Sauvignac 2022 półwytrawne; 12,2%vol; TA 6,1g/l; RS 4,7g/l
Cięcie
Synonimy
VB CAL. 6-04
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/sauvignac-t15823.html
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22322
- https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2022/01/fcihe_cepage_sauvignac-fusionne.pdf
- https://www.plantgrape.fr/en/varieties/fruit-varieties/392/export
- https://www.mdpi.com/2071-1050/15/13/10664
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
grono' '[
zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 100 g + |
| Masa jagód | 1,8 g + |
| Odmiana | Sauvignac + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 21 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

