Harslevelu
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(Korekta terminu dojrzewania) |
|||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | |||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
| - | | | + | |odmiana=Hárslevelű |
| - | |opis zdjęcia = brak | + | |opis zdjęcia=brak |
| - | + | |gatunek=Vitis vinifera | |
| - | |gatunek = | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
| - | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |SAT=według źródeł węgierskich trochę ponad 3000 |
| - | + | |termin dojrzewania=późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) | |
| - | + | |ilość dni dojrzewania=150-160 | |
| - | + | |kolor gron=jasne | |
| - | |SAT = według źródeł węgierskich trochę ponad 3000 | + | |zapylanie=własnopylna |
| - | |termin dojrzewania = późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) | + | |zastosowanie=przerobowe |
| - | | | + | |nasiona=TAK |
| - | |kolor gron = jasne | + | |
| - | + | ||
| - | |zapylanie = własnopylna | + | |
| - | |zastosowanie = przerobowe | + | |
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Znana węgierska odmiana z regionu Tokaj, uprawiana również na Słowacji. Późny termin dojrzewania owoców sprawia, że jest praktycznie nieznana na północ od Karpat. W Polsce może mieć znaczenie jedynie kolekcjonerskie. Na Węgrzech dojrzewa w październiku. | Znana węgierska odmiana z regionu Tokaj, uprawiana również na Słowacji. Późny termin dojrzewania owoców sprawia, że jest praktycznie nieznana na północ od Karpat. W Polsce może mieć znaczenie jedynie kolekcjonerskie. Na Węgrzech dojrzewa w październiku. | ||
| Linia 32: | Linia 26: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| - | + | http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | Plik:Lipowina 1.JPG|Hárslevelű - grona, fot. Krzysztof Mróz | ||
| + | Plik:Lipowina_2.JPG|Hárslevelű - koronka i listki podkoronkowe, fot. Krzysztof Mróz | ||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 12:10, 23 wrz 2012
| Hárslevelű | |
|---|---|
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| SAT | według źródeł węgierskich trochę ponad 3000 |
| Termin dojrzewania | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) |
| Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
| Kolor gron | jasne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Znana węgierska odmiana z regionu Tokaj, uprawiana również na Słowacji. Późny termin dojrzewania owoców sprawia, że jest praktycznie nieznana na północ od Karpat. W Polsce może mieć znaczenie jedynie kolekcjonerskie. Na Węgrzech dojrzewa w październiku.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lipovina
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html
Zdjęcia
Fakty o Harslevelu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 150-160 + |
| Kolor gron | jasne + |
| Kraj | Węgry + |
| Odmiana | Hárslevelű + |
| Sat | 3.000 + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

