Sangiovese
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Włochy | |kraj pochodzenia = Włochy | ||
|masa grona = 150 | |masa grona = 150 | ||
- | |rozmiary jagód = 16 | + | |rozmiary jagód = 16 |
|smak = | |smak = | ||
|SAT = | |SAT = |
Wersja z 01:12, 31 mar 2013
Sangiovese | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna włoska odmiana winnicza, z której m.in. produkowane są takie znakomite wina toskańskie jak Chianti, Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano itp. Odmiana uprawiana głównie we Włoszech, w Rumunii, USA, Chile, Meksyku, Australii i in. Dla polskich warunków klimatycznych odmiana nie przydatna.[1] [2] [3] [4]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Brunello di Montalcino, Nielluccio, Niellucciu, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Sangioveto Grosso, Sangioveze, Toustain.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Robinson, J. (1996). Jancis Robinson's guide to wine grapes (1 ed.) New York: Oxford University Press. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Zdjęcia
Fakty o Sangiovese — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 150 g + |
Odmiana | Sangiovese + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |