Samling 7672
Z Winogrona.org
m (→Tematy na naszym forum) |
m (→Opis) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. | + | Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach. Jest również testowana w Szwecji oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek). |
+ | |||
+ | 'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym uprawiany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie należy wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych). | ||
+ | |||
+ | Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność kultywaru w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona. Odmiana jest jednak dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej'). | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 22:30, 6 sie 2015
Samling 7672 | |
---|---|
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Termin dojrzewania | ostatnia dekada września (w Anglii) |
Kolor gron | jasny |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach. Jest również testowana w Szwecji oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek).
'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym uprawiany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie należy wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).
Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność kultywaru w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona. Odmiana jest jednak dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej').
Choroby
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9897#166123
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | ostatnia dekada września (w Anglii) + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasny + |
Odmiana | Samling 7672 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |