modified on 29 cze 2020 at 21:06 ••• 24 530 views

Samling 7672

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (Tematy na naszym forum)
m (Opis)
Linia 10: Linia 10:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. Proszę uzupełnić.
+
Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach. Jest również testowana w Szwecji oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek).
 +
 
 +
'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym uprawiany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie należy wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).
 +
 
 +
Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność kultywaru w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona. Odmiana jest jednak dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej').
== Choroby ==
== Choroby ==

Wersja z 22:30, 6 sie 2015

Samling 7672
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Termin dojrzewania ostatnia dekada września (w Anglii)
Kolor gron jasny
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Popularna w Wielkiej Brytanii odmiana przerobowa przeznaczona do produkcji win białych i musujących. Pochodzi prawdopodobnie z Alzacji. Do Anglii została sprowadzona przez Raya Barringtona Brocka i testowana w stacji doświadczalnej w Oxted od lat pięćdziesiątych XX wieku. W latach siedemdziesiątych odmiana upowszechniła się w angielskich winnicach. Jest również testowana w Szwecji oraz w Finlandii (m.in. przez naszego rodaka Mariusza Świętalskiego na północ od Helsinek).

'Samling 7672' jest potomkiem francuskiej dziewiętnastowiecznej odmiany deserowej 'Magdalenki Andegaweńskiej' (Madeleine Angevine) i w związku z tym uprawiany jest również pod nazwą 'Madeleine Angevine 7672'. Pochodzenie i genotyp tego kultywaru nie są dziś oficjalnie znane (choć nie należy wykluczyć, że w ostatnim czasie przeprowadzono szczegółowe badania genetyczne tej winorośli i wkrótce zostaną opublikowane ich wyniki w jednym z czasopism naukowych).

Ważną cechą tego kultywaru jest relatywnie duża odporność kwiatów na niekorzystne warunki atmosferyczne. Kwiaty dobrze zapylają się i zawiązują owoce nawet w okresach chłodnej i deszczowej pogody. W przeciętne lata w Anglii jagody dojrzewają pod koniec września. Mrozoodporność kultywaru w warunkach polskich nie została jeszcze ustalona. Odmiana jest jednak dość podatna na mączniak rzekomy (na poziomie zbliżonym do 'Chrupki Złotej' i 'Magdalenki Andegaweńskiej').

Choroby

Cięcie

Synonimy

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9897#166123

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Samling 7672 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieostatnia dekada września (w Anglii)  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasny  +
OdmianaSamling 7672  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +