Elbling Weiss
Z Winogrona.org
m |
m |
||
Linia 63: | Linia 63: | ||
Plik:EL005.jpg|Elbling - grono; foto: Michał Przybylski | Plik:EL005.jpg|Elbling - grono; foto: Michał Przybylski | ||
Plik:EL006.jpg|Elbling - kwiatostan; foto: Michał Przybylski | Plik:EL006.jpg|Elbling - kwiatostan; foto: Michał Przybylski | ||
- | Plik:Elbling15. | + | Plik:Elbling15.jpeg|Elbling - grono, wrzesień 2015; foto: Michał Przybylski |
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 08:01, 17 wrz 2015
Elbling Weiss | |
---|---|
Elbling Weiss - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Heunisch × Traminer-Sämling (1) |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 x 14 mm |
smak | neutralny |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zawartość cukrów | 14 °Bx |
Zawartość kwasów | 12,5 g/l |
Opis
Stara niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu lekkich win stołowych. W polskich warunkach klimatycznych możliwa do uprawy tylko na najcieplejszych stanowiskach. Kwitnie przeważnie w połowie czerwca, dojrzewa około połowy października (na Nizinie Śląskiej). Owoce są zielono-żółte, grona niewielkie, jagody drobne. Jak większość odmian z grupy Vitis vinifera wymaga ochrony przed chorobami, choć wydaje się bardziej odporna na porażenie patogenami grzybowymi niż inne odmiany winorośli szlachetnej. W starej, tradycyjnej uprawie "na głowę" owocuje z niżej położonych oczek.
Elbling daje wina o ostrym smaku, ma niski poziom cukrów i wysoki kwasów organicznych.
Odmiana uprawiana jest w Niemczech w winnicach nad Mozelą oraz w Luksemburgu.
Klony
4 Trier, Pauly100, Schmitt11
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej podobnie jak inne odmiany przerobowe z grupy Vitis vinifera. Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego (2)
Cięcie
Po cięciu krótkim '"na głowę" owocuje z pierwszych oczek. Zapewne wyższe plony uzyska się stosując formę jednoramienną lub dwuramienną Guyota, w naszych warunkach na niskim pniu, aby można było łatwo okryć krzewy ziemią przed nastaniem zimy.
Synonimy
Elbling
Parametry dojrzewania
Klon 4 Trier – 57°Oe, kwasy 12,7g/l; podkładka 125AAA
Klon Pauly100 – 56°Oe, kwasy12,4g/l; podkładka 125AAA
Klon Schmitt11 – 56°Oe; kwasy10,1g/l; podkładka 5BB
źródło: (3)
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;liść1; ;liść2; ;grono; ;rozmiary grona; ;owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 200 g + |
Odmiana | Elbling Weiss + |
Rozmiar jagód | 15 x 14 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zawartość cukrów | 14 + |
Zawartość kwasów | 12,5 + |