Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Tematy na forum o drożdżach) |
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
||
| Linia 85: | Linia 85: | ||
|'''_Szczep_''' | |'''_Szczep_''' | ||
|'''Gatunek''' | |'''Gatunek''' | ||
| - | |''' | + | |'''Tolerancja alkoholu''' |
| - | |''' | + | |'''Optymalna temp. pracy''' |
| - | |''' | + | |'''Wydajność''' |
| - | |''' | + | |'''Zapotrzebowanie na azot''' |
| + | |'''Produkcja związków siarki''' | ||
| + | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | ||
| + | |'''Do wtórnej fermentacji''' | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[SC 22]]''' | |'''[[SC 22]]''' | ||
|hybryda s.cerevisiae | |hybryda s.cerevisiae | ||
| - | | | + | |'''_Szczep_''' |
| - | | | + | |'''Gatunek''' |
| - | + | |'''Tolerancja alkoholu''' | |
| - | + | |'''Optymalna temp. pracy''' | |
| - | + | |'''Wydajność''' | |
| - | + | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | |
| - | + | |'''Produkcja związków siarki''' | |
| - | + | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | |
| - | + | |'''Do wtórnej fermentacji''' | |
| - | + | ||
| - | |''' | + | |
| - | ''' | + | |
| - | ''' | + | |
| - | | | + | |
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[STG S101]]''' | |'''[[STG S101]]''' | ||
|hybryda s.cerevisiae | |hybryda s.cerevisiae | ||
| - | | | + | |'''_Szczep_''' |
| - | | | + | |'''Gatunek''' |
| - | + | |'''Tolerancja alkoholu''' | |
| - | + | |'''Optymalna temp. pracy''' | |
| - | + | |'''Wydajność''' | |
| - | + | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | |
| - | + | |'''Produkcja związków siarki''' | |
| - | + | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | |
| - | + | |'''Do wtórnej fermentacji''' | |
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | | | + | |
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | | | + | |
|} | |} | ||
Wersja z 07:06, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| BC S103 | s.bayanus | do 18% | 10-35°C | 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | Małe | Nie wytwarza | poniżej 0,2g/l | Tak |
| CK S102 | s.cerevisiae | 14,5% | 8-18°C | 16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | Duże | Niska | poniżej 0,24g/l | Nie
|
Drożdże do win czerwonych
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| HD S62 | s.cerevisiae x s.bayanus | > 15% | 17-24°C | ? | Średnio-niskie | Słabe wiązanie SO2 | ? | nie |
| HD S135 | s.cerevisiae x s.bayanus | > 15% | 17-24°C | ? | Niskie | ? | ? | nie
|
Drożdże uniwersalne
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | ||
| SC 22 | hybryda s.cerevisiae | _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| STG S101 | hybryda s.cerevisiae | _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |

