Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże uniwersalne) |
(→Drożdże uniwersalne) |
||
| Linia 96: | Linia 96: | ||
|'''[[SC 22]]''' | |'''[[SC 22]]''' | ||
|hybryda s.cerevisiae | |hybryda s.cerevisiae | ||
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[STG S101]]''' | |'''[[STG S101]]''' | ||
|hybryda s.cerevisiae | |hybryda s.cerevisiae | ||
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| - | | | + | |? |
| + | |||
|} | |} | ||
Wersja z 07:08, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| BC S103 | s.bayanus | do 18% | 10-35°C | 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | Małe | Nie wytwarza | poniżej 0,2g/l | Tak |
| CK S102 | s.cerevisiae | 14,5% | 8-18°C | 16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | Duże | Niska | poniżej 0,24g/l | Nie
|
Drożdże do win czerwonych
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| HD S62 | s.cerevisiae x s.bayanus | > 15% | 17-24°C | ? | Średnio-niskie | Słabe wiązanie SO2 | ? | nie |
| HD S135 | s.cerevisiae x s.bayanus | > 15% | 17-24°C | ? | Niskie | ? | ? | nie
|
Drożdże uniwersalne
| _Szczep_ | Gatunek | Tolerancja alkoholu | Optymalna temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| SC 22 | hybryda s.cerevisiae | ? | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| STG S101 | hybryda s.cerevisiae | ? | ? | ? | ? | ? | ? | ?
|

