Elbling Weiss
Z Winogrona.org
Elbling Weiss | |
---|---|
![]() Elbling Weiss - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Heunisch × Traminer-Sämling (1) |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 x 14 mm |
smak | neutralny |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | przerobowe (głównie szampany) |
Zawartość cukrów | 14 °Bx |
Zawartość kwasów | 12,5 g/l |
Opis
Stara niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu lekkich win stołowych. W polskich warunkach klimatycznych możliwa do uprawy tylko na najcieplejszych stanowiskach. Kwitnie przeważnie w połowie czerwca, dojrzewa około połowy października (na Nizinie Śląskiej). Owoce są zielono-żółte, grona niewielkie, jagody drobne. Jak większość odmian z grupy Vitis vinifera wymaga ochrony przed chorobami, choć wydaje się bardziej odporna na porażenie patogenami grzybowymi niż inne odmiany winorośli szlachetnej. W starej, tradycyjnej uprawie "na głowę" owocuje z niżej położonych oczek.
Elbling daje wina o ostrym smaku, ma niski poziom cukrów i wysoki kwasów organicznych.
Odmiana uprawiana jest w Niemczech w winnicach na Mozelą oraz w Luksemburgu.
Klony
4 Trier, Pauly100, Schmitt11
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej podobnie jak inne odmiany przerobowe z grupy Vitis vinifera. Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego (2)
Cięcie
Po cięciu krótkim '"na głowę" owocuje z pierwszych oczek. Zapewne wyższe plony uzyska się stosując formę jednoramienną lub dwuramienną Guyota, w naszych warunkach na niskim pniu, aby można było łatwo okryć krzewy ziemią przed nastaniem zimy.
Synonimy
Elbling
Parametry dojrzewania
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 200 g + |
Odmiana | Elbling Weiss + |
Rozmiar jagód | 15 x 14 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe (głównie szampany) + |
Zawartość cukrów | 14 + |
Zawartość kwasów | 12,5 + |