modified on 26 paź 2014 at 18:33 ••• 30 804 views

Elbling Weiss

Z Winogrona.org

Elbling Weiss
Elbling Weiss - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Elbling Weiss - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Heunisch × Traminer-Sämling (1)
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 15 x 14 mm
smak neutralny
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie przerobowe (głównie szampany)
Zawartość cukrów 14 °Bx
Zawartość kwasów 12,5 g/l

Opis

Stara niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu lekkich win stołowych. W polskich warunkach klimatycznych możliwa do uprawy tylko na najcieplejszych stanowiskach. Kwitnie przeważnie w połowie czerwca, dojrzewa około połowy października (na Nizinie Śląskiej). Owoce są zielono-żółte, grona niewielkie, jagody drobne. Jak większość odmian z grupy Vitis vinifera wymaga ochrony przed chorobami, choć wydaje się bardziej odporna na porażenie patogenami grzybowymi niż inne odmiany winorośli szlachetnej. W starej, tradycyjnej uprawie "na głowę" owocuje z niżej położonych oczek.

Elbling daje wina o ostrym smaku, ma niski poziom cukrów i wysoki kwasów organicznych.

Odmiana uprawiana jest w Niemczech w winnicach na Mozelą oraz w Luksemburgu.

Klony

4 Trier, Pauly100, Schmitt11

Choroby

Wymaga ochrony chemicznej podobnie jak inne odmiany przerobowe z grupy Vitis vinifera. Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego (2)

Cięcie

Po cięciu krótkim '"na głowę" owocuje z pierwszych oczek. Zapewne wyższe plony uzyska się stosując formę jednoramienną lub dwuramienną Guyota, w naszych warunkach na niskim pniu, aby można było łatwo okryć krzewy ziemią przed nastaniem zimy.

Synonimy

Elbling

Parametry dojrzewania

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Elbling Weiss — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa200 g  +
OdmianaElbling Weiss  +
Rozmiar jagód15 x 14 mm  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe (głównie szampany)  +
Zawartość cukrów14  +
Zawartość kwasów12,5  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem