Z Winogrona.org
,,Olimp" jest częścią Gospodarstwa Ogrodniczego, służącą uprawie i testowaniu winorośli.
Jest to projekt mający na celu wybranie 120 odmian dostosowanych do kapryśnych warunków Mazowsza. Zapewniających ciągłość owocowania i posiadających możliwie najlepsze walory smakowe. Projekt prowadzony jest w gruncie i pod folią. Przy wykorzystaniu nowoczesnej wiedzy ogrodniczej i tradycyjnych metod uprawy. Obejmuje też szkółkę na własne potrzeby.
Równoległym celem projektu jest poznanie mechanizmów wpływających na smak owoców.
Przewidywany czas zabawy: od 2020r do 2030r.
Pierwsze lata zajęło stworzenie bazy odmian i zapewnienie optymalnych warunków do wzrostu. Przy okazji okazało się że winorośl jest bardzo wdzięczną i łatwą w uprawie rośliną .
W nazewnictwie inspirowany Mitologią grecką.
Dionizos:
Grecki bóg ,który ofiarował ludziom winorośl i wiedzę o jej uprawie.
Symbol dzikiej natury, winnej latorośli, teatru, wina, uczt i zabawy.
Niesłusznie zawłaszczony przez handlarzy winem.
Uprawiane odmiany
C.D.N...
Wiosna 2024r była specyficzna. Wszystkie startujące latorośle zmarzły, nawet pod folią(niektóre dwa razy). Owocowanie z pąków zapasowych z reguły jest ograniczone. Mimo to wiele odmian przeszło ten test pomyślnie.
Galeria
|
Starsze nasadzenia w gruncie
|
Kolejne 30 odmian w szkółce.
|
|
Koniec lipca. Pierwsze zbiory w tunelu.
|
Czekoladowa:wczesna ,chrupiąca,muskatowa wybitnie smaczna.
|
Podarok Nieswietaja Świetny muszkat smakuje jak Czekoladowa , ale bardziej mięsisty,dojrzewają razem
|
Jubiliej Nowoczerkasska na młodym półtorarocznym krzewie
|
Jubiliej Nowoczerkasska.Mięsisto-soczysty,łagodny ,przyjemny ,zrównoważony smak z arbuzową nutką Rizamata
|
Pamięci Bujnienko. Fajny chrupiący owocowy smak, u mnie bez muskatu, lubi pękać na każdym etapie wzrostu.
|
Kiszmisz Weles po redukcji i skróceniu gron. Lubi pękać i pleśnieć,łatwo się przeciąża
|
Kiszmisz Weles. Dojrzewa nierównomiernie. Silnie zredukowany ma przyjemny muskatowy smak,brak nasion
|
Kodrianka owocowanie z pąków zapasowych. W pełni dojrzała jest bardzo smaczna, jakby suszona śliwka.
|
Nadjeżda Azos .Dojrzała smakuje podobnie jak większość pochodnych Mołdowy (Atos ,Viking,Gała, Kodrianka)
|
Wiktor. Mięsisto-soczysty ,harmonijny. Podobnie smakują: Jubiliej Nowoczerkasska, Rizamat ,Prieobrażenie, Julian, Dubowski Różowy i Antoni Wielki
|
Aniuta Nieprzeciętnie smaczna z ogromnymi jagodami o zwartym miąższu i przyjemnym kwiatowym muszkacie. Wyczuwalna skórka
|
Moskiewski Czarny.Smaczny zwarty miąższ o słodkim, minimalnie muszkatowym smaku. Irytująca skórka i pestki
|
Ninel.Mięsisty, harmonijny, intensywny smak, trochę wiśniowo-śliwkowy. Podobnie smakuje Ataman
|
Nizina. Bardzo smaczna odmiana o ogromnych mięsistych jagodach.W pełni dojrzała w tunelu ma smak słodkiej śliwki, w gruncie wiśni. Łatwo ją przeciążyć, wtedy jest kwaśna
|
Wrześniowa Superextra. Powtórne owocowanie na pasierbach. Słodka,chrupiąca, smak bardziej zrównoważony niż w sierpniu
|
Jesienna Jubiliej Nowoczerkasska. Owocowanie na pasierbach, po słabym owocowaniu letnim.
|
Jesienna Czekoladowa. Owocowała nieprzerwanie przez całe lato bez utraty smaku.
|
Dubowski Różowy. Owocowanie z trzeciego podejścia po przymrozkach. Smakowo w typie ,,trójki Krainowa" z lekka przesłodzony.
|
Zadarnienie słonecznikami.
|
Jednoroczne sadzonki: doniczkowa , szkółkowana i ,,z czarnej folii"
|
Krzewy w gruncie posadzone i przygotowane do zimy. Czas na rozbudowę tunelu.
|