Okrywanie na zime
Z Winogrona.org
Aby wygodnie i efektywnie móc okryć krzewy winorośli, trzeba najpierw przemyśleć formę prowadzenia. Nie wszystkie odmiany wymagają okrywania, ale te, które tego potrzebują, dobrze jest prowadzić w formach ze skośnie wyprowadzonym pniem lub w formie głowy bez pnia. Młode krzewy, tak do 3-4 lat, należy zawsze okrywać, mimo, że odmiana jest dość mrozoodporna, ponieważ właściwa mrozoodporność rozwija się z czasem.
Najefektywniejsze jest okrywanie krzewów ziemią. Ziemia dobrze izoluje od zmiennych warunków atmosferycznych oraz zatrzymuje ciepło wypromieniowane z głębi w okolicach bryły korzeniowej i krzewu. Odpowiednim terminem do rozpoczęcia prac związanych z okrywaniem, jest listopad i grudzień - w zależności od aury w danym roku oraz rejonu uprawy. Generalnie staramy się okrywać w miarę możliwości jak najpóźniej, aby nie narażać pąków na gnicie.
Przystępując do okrywania dobrze jest krzewy wstępnie przyciąć, aby zmniejszyć ich gabaryty, co ułatwi nam okrywanie. Ciąć należy z odpowiednim zapasem, ponieważ cięcie jesienne osłabia wytrzymałość na mróz sąsiednich pąków. Po wstępnym cięciu przyginamy krzew do ziemi, przypinamy szpilkami namiotowymi lub czymś w tym rodzaju, przykrywamy gałęziami z drzew i krzewów iglastych i obsypujemy 20-30 cm warstwą ziemi.
Cięcie, przyginanie, przypięcie do ziemi i właściwe okrywanie wygodnie, a nawet celowo jest rozłożyć na raty. Pozwoli nam to uniknąć takich problemów, jak złamanie pnia przy zbyt gwałtownym przygięciu.
Można to zrobić w następujący sposób:
1) w II poł. listopada przyciąć krzewy, odwiązać od podpór i przygiąć delikatnie,
2) po 2 tyg. przypiąć krzewy do ziemi,
3) po kolejnym tygodniu lub dwóch przykryć gałęziami,
4) w razie zapowiadanych mrozów w okolicach -10 st.C, ale jeszcze przed zamarznięciem powierzchni gleby, przykryć krzewy ziemią.
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/kiedy-okryc-na-zime-winorosl-t6453.html