Alibernet
Z Winogrona.org
Alibernet | |
---|---|
Rodzice | Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 5-20.10 |
Kolor gron | ciemny granat |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny.
Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.
Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.
Jagody: Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżna do CS.
Choroby
Podobnie jak Cabernet Sauvignon
Cięcie
Synonimy
Odesskij čornyj
Wino
- Alibernet 2003, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Alibernet 2005, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Alibernet 2006, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Alibernet 2006 - pomiary parametrów, ,charakterystyka i ocena
- Alibernet 2011, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Alibernet 2012 - wino do długiego dojrzewania - potencjał 2020
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Ovine.cz:grona, ,grona, ,owocujący krzew, ,liście jesienią; ;Vitiselekt:owocujący krzew
Dojrzewanie | 5-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemny granat + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 150 g + |
Odmiana | Alibernet + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |