HD S62
Z Winogrona.org
HD S62 s. cerevisiae x s. bayanus
SafOEno™ HD S62 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji i stabilizacji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku starzonych jakościowych win czerwonych (premium).
• Szybki start fermentacji • Szybka kinetyka • Tolerancja alkoholu > 15% • Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C • Dobre przyswajanie fruktozy • Średnio-niskie wymagania azotowe • Duża konsumpcja kwasu jabłkowego • Bardzo duża ekstrakcja polifenoli dająca: ◦ stabilizację koloru ◦ reaktywność tanin • Słabe wiązanie SO2 • Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów
Starzone jakościowe wina czerwone: Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli (antocyjanów i tanin) podczas fermentacji alkoholowej, SafOEno™ HD S62 jest wysoce zalecany do czerwonych win poddawanych długiej fazie maceracji. Szczep ten pozwala na tworzenie win o trwałym kolorze (wykazujących tworzenie bardziej purpurowych pigmentów) zawierających mocno spolimeryzowane i bardzo reaktywne taniny z potencjałem starzenia, zwłaszcza w beczkach. SafOEno™ HD S62 charakteryzuje się również wysokim spożyciem kwasu jabłkowego, co stanowi dużą zaletę przy procesie fermentacji malolaktycznej w niekorzystnych warunkach (wysoka zawartość polifenoli), jak również w białych winach premium.
Poszanowanie cech odmian: SafOEno™ HD S62 charakteryzuje się niską produkcją wyższych alkoholi i estrów przy jednoczesnym zwiększeniu finalnej intensywności aromatycznej. Ten szczep pomoże w produkcji bardzo eleganckich, ale intensywnych win czerwonych z odmian winorośli takich jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Malbec, Sangiovese, Grenache, itp.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w