AMR-1
Z Winogrona.org
Saccharomyces cerevisiae
CHARAKTERYSTYKA ORGANOLEPTYCZNA
EnartisFerm AMR-1 to drożdże o wysokiej tolerancji na alkohol, wybrane z winogron Amarone do fermentacji na późny zbioór i suszone winogrona. Produkuje bardzo eleganckie wina, które wyrażają charakter odmianow i terroir. Nawet w trudnych warunkach, takich jak wysokie stężenie cukru i alkoholu, niskie pH i niska temperatura. EnartisFerm AMR-1 może szybko fermentować do końca, dając czyste wina o przyjemnym aromacie czarnych owoców i przypraw. W fazie surowej uwalnia duże ilości mannoprotein i polisacharydów, które ulegają poprawie. Trwałość w ustach i barwie.
CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA
Temperatura fermentacji 10 - 30 ° C (50-86 ° F), optymalnie 12-16 ° C (53-61 ° F) Krótka faza opóźnienia Szybkość fermentacji jest szybka w temperaturze powyżej 20 ° C (68 ° F), umiarkowana w niższej temperaturze Tolerancja na alkohol ≤ 18% v / v Stosunek cukier / alkohol 16,3 - 16,7 g na 1% alkoholu Neutralny czynnik zabójcy tolerancja na niskie pH Odporność na wolny SO2 dobra
CHARAKTERYSTYKA ENOLOGICZNA
Średnie zapotrzebowanie na azot Tlen potrzebuje mało Niska produkcja lotnej kwasowości (zwykle <0,35 g / l) Niska produkcja H2S Niska produkcja SO2 Produkcja glicerolu średnio-wysoka (8-10 g / L w 13% winie alkoholowym) Niska produkcja piany Zgodność z fermentacją jabłkowo-mlekową: neutralna