MYCOFERM CRU 05
Z Winogrona.org
MYCOFERM CRU 05 są suchymi drożdżami Saccharomyces cerevisiae var win. Bayanus stworzonymi pod kątem produkcji wysokiej jakości win czerwonych z winogron odmiany Pinot Noir, Cabernet, Merlot, Refosco, Sangiovenese, Montepulciano.
Mycoferm CRU 05 polecane są na klasyczne czerwone wino do winifikacji najważniejszych win z ciekawymi nutami dzikich jagód i czarnej porzeczki. Wysoka produkcja gliceryny sprawia, że wino jest bardziej dojrzałe i eleganckie. MYCOFERM CRU 05 charakteryzuje szybkie rozpoczęcie fermentacji, nawet w umiarkowanie niskich temperaturach.
Szczególne właściwości i zastosowania: MYCOFERM CRU 05 to drożdże, które działają dobrze zarówno do winifikacji czerwonych odmian winorośli w obszarach śródziemnomorskich, w gorących obszarach centralnych i północnych chłodniejszych obszarach.
MYCOFERM CRU 05 jest zalecany do:
Fermentacji moszczu o wysokiej zawartości cukru, Maceracji na zimno Do wytwarzania aromatycznych i eleganckich, pełnych win Dla zmniejszenia kwasu jabłkowego podczas fermentacji do 30% Właściwości enologiczne: Saccharomyces cerevisiae var.Bayanus
Treść: 20 miliardów żywych komórek / g Temperatura Fermentacji: ° C średnio 16-30 Tolerancja alkoholowa: 16% obj Produkcja piany: minimalna Produkcja glicerolu, 8-10 g / l Tworzenie lotnych kwasów bardzo niskie Produkcja wyższych alkoholi: Niska Powstawanie H2S bardzo niskie Powstawanie SO2 bardzo niskie Dawkowanie: 20 g / hl w normalnych warunkach. W krytycznych warunkach dawki mogą być podwojone. Zalecany dodatek aktywatorów fermentacji: FERMIVIT, ZIMOVIT, NUTROZIM, CREAFERM, BIOCIBUS, GO-FERM.
Sposób użycia: Drożdże uwadniać w 10-krotnej objętości słodzonej wody (5% roztwór cukrowy) w temperaturze 35-38 ° C. Drożdże dokładnie miesza się i po dziesięciu minutach po zmieszaniu dodać wybranego aktywatora. Cały proces przygotowania drożdży nie powinien trwać dłużej niż 30 minut.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w