Sauvignac
Z Winogrona.org
Sauvignac | |
---|---|
Rodzice | (Sauvignon blanc x Riesling) x ? |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 100 g |
Masa jagód | 1,8 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Pochodzenie: Sauvignac został pozyskany przez V. Blattnera w Szwajcarii. Odmiana ta jest mieszańcem międzygatunkowym powstałym ze skrzyżowania potomka Sauvignon x Riesling i mieszańca, którego tożsamość jest nieznana.
Koronka- wierzchołku młodego pędu z dużą gęstością wyprostowanych włosków i rurkowatym rozkładem zabarwienia antocyjanów,
Młode liście: żółtawe.
Dojrzałe liście: 3 lub pięcioma płatami; górne zatoki boczne w kształcie litery U; lekko otwarta zatoka ogonkowa
Jagody: lekko elipsoidalne; średniej wielkości, skórka dość gruba żółtawo-różowa gdy jagody dojrzałe;
Grona: małe i umiarkowanie zwarte.
Pokrój krzewu na wpół wyprostowany, pędy łatwo się wyłamują przy silniejszym wietrze.
Choroby
- źle znosi niedobór magnezu i potasu
- wrażliwa na mączniaka rzekomego i czarną zgniliznę
- mało wrażliwa na szarą pleśń i mączniaka prawdziwego
- liście bardzo wrażliwe na siarkę
Fenologia
Pękanie pąków: 8 dni po Chasselas. Dojrzałość winogron: 1 tydzień po Chasselas.
Wina
Odmiana ta daje lekkie, przyjemne wina, z aromatami owoców cytrusowych i owoców egzotycznych.
- Sauvignac 2021; 12%vol; TA 5,4g/l; RS 5g/l
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 100 g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Odmiana | Sauvignac + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |