Olimp
Z Winogrona.org
Olimp | |
---|---|
Państwo | Polska |
Miejscowość | Święcice, woj. mazowieckie |
Rok założenia | 2020 |
Właścicielem jest: | Dionizos |
Powierzchnia | 4000 m2 |
Wysokość npm | 88 m |
Nachylenie | 0 ° |
Wystawa | południowa |
Dodaj uprawiane odmiany | |
Dodaj zapiski | |
Położenie winnicy | |
Wczytywanie mapy…
|
,,Olimp" jest częścią Gospodarstwa Ogrodniczego, służącą uprawie i testowaniu odmian winorośli. Jest to projekt mający na celu wybranie 120 odmian winorośli,dostosowanych do kapryśnych warunków Mazowsza i posiadających możliwie najlepsze walory smakowe.Projekt prowadzony jest w gruncie i pod folią.Przy wykorzystaniu nowoczesnej wiedzy ogrodniczej i tradycyjnych metod uprawy.Obejmuje też szkółkę na własne potrzeby. Równoległym celem projektu jest poznanie mechanizmów wpływających na smak owoców. Przewidywany czas zabawy: od 2020r (kiedy posadziłem pierwsze przypadkowe odmiany)do 2030r.Na poważnie ruszył w2022r. Pierwsze dwa lata zajęło stworzenie bazy odmian i zapewnienie optymalnych warunków do wzrostu. Przy okazji okazało się że winorośl jest bardzo wdzięczną i łatwą w uprawie rośliną . Zapraszam do galerii. CDN...
W nazewnictwie inspirowany Mitologią grecką.
Dionizos: Grecki bóg ,który ofiarował ludziom winorośl i wiedzę o jej uprawie.
Symbol dzikiej natury, winnej latorośli, teatru, wina, uczt i zabawy. Niesłusznie zawłaszczony przez handlarzy winem.
Uprawiane odmiany
Obecnie 83 odmiany i 7 kultywarów własnej hodowli.
Odmiany Które odpadły:
1. Agat Doński 2. Alwood 3. A-1704 4. Aurora 5. Bianka 6. Chrupka Różowa 7. Chrupka Złota 8. Regina V25/20 9. Solaris 10. Dublański 11. Fredonia 12. Hybryda z Karpicka 13. Irsai Oliver 14. Konkord rosyjski 15. Muscat Doński 16. Skarb Panonii
Odmiany w trakcie testów:
1. Akademik (Pamięci Dżeniejewa) 2. Aleksa 3. Aniuta 4. Antoni Wielki 5. Arkadia 6. Ataman 7. Atos 8. Attika 9. Bajkonur 10. Biała Akacja 11. Bohema 12. Brawissimo 13. Bruno 14. Czarna Pantera 15. Czekoladowa 16. Daszunia 17. Dołgożdannyj 18. Dubowski Różowy 19. Dżoni 20. Elegant Swierchrannij 21. Etalon 22. Feriata 23. Festivee 24. Furor 25. Gała 26. Garmonia 27. Garold 28. Gelios 29. Indiana 30. Izumlenije 31. Jubilej Hersonskogo Dacznika (JHD) 32. Jubiliej Nowoczerkasska 33. Julian 34. Kameleon (Hameleon) 35. Katalonia 36. Kiszmisz Jutal 37. Kiszmisz Łuczistyj 38. Kiszmisz Skazka 39. Kiszmisz Weles 40. Kodrianka 41. Krasień 42. Krasotka 43. Ksenia 44. Liwia 45. Monarch Pawłowskiego 46. Moskiewski Czarny 47. Muscat Bleu 48. Muskat Dijewski 49. Nadjeżda Azos 50. Nadjeżda Ukrainy 51. Nero 52. Ninel 53. Nizina 54. Orda 55. Pamięci Bujnienko 56. Pamięci Chirurga 57. Pamięci Smolnikowa 58. Podarok Nieswietaja 59. Posłannik 60. Prieobrażenje 61. Prima Ukrainy 62. Rizamat 63. Rombik 64. Roza Rannaja 65. Rozalinda 66. Rumba 67. Rumiejka 68. Rusłan 69. Sofia 70. Super Ekstra 71. Swenson Red 72. Szmaragd 73. Taja 74. Talizman 75. Tałdun 76. Tason 77. Tomajski 78. Vielika 79. Viking 80. Waliok 81. Wernisaż 82. Wiktor 83. Wiktoria 5
Wiosna 2024r była specyficzna. Wszystkie startujące latorośle zmarzły, nawet pod folią(niektóre dwa razy). Owocowanie z pąków zapasowych z reguły jest ograniczone. Mimo to wiele odmian przeszło ten test pomyślnie.
Odmiany które zdecydowanie zostaną na dłużej:
1. Akademik 2. Aniuta 3. Arkadia 4. Atos 5. Attika 6. Czekoladowa 7. Daszunia 8. Dubowski Różowy 9. Dżoni 10. Festivee 11. Furor 12. Garold 13. Julian 14. Kameleon (Hameleon) 15. Katalonia 16. Kiszmisz Łuczistyj 17. Ksienia 18. Liwia 19. Muskat Dijewski 20. Nadjeżda Azos 21. Orda 22. Pamięci Bujnienko 23. Pamięci Chirurga 24. Pamięci Smolnikowa 25. Podarok Nieswietaja 26. Rizamat 27. Rozalinda 28. Szmaragd 29. Tason 30. Vielika
Galeria
Czynniki i zabiegi wpływające na smak winogron:
Regulacja gron
Niema złych odmian winorośli. Są tylko źle dobrane. Nie sądzę że, ktoś dla psikusa poświęcił 10 lat pracy, żeby zarejestrować beznadziejną odmianę. Niestety nie wszystkie są w stanie dojrzeć w naszych warunkach .
Jeśli winogrona są cierpkie, kwaśne lub gorzkie. To znaczy że są niedojrzałe lub krzewy są przeciążone.
Co to znaczy że krzew jest przeciążony?
W skrócie: jest to sytuacja, w której roślina zawiązuje więcej owoców niż jest w stanie wykarmić. Owoce nie dorastają do właściwych rozmiarów, dojrzewanie jest opóźnione, pomimo wybarwienia są kwaśne lub cierpkie. Nawet jak dłużej pozostaną na krzewie i nabiorą cukru, daje się wyczuć gorzki posmak skórki. Krzewy słabiej drewnieją, są wrażliwsze na choroby i mróz
Przyczyn przeciążenia może być wiele:
1. Niewydolność korzeni (młode rośliny o małym zasięgu korzeni, niedobory wody, uboga gleba, uszkodzenie korzeni przez mróz, szkodniki itp… zbyt gęste sadzenie, konkurencja chwastów i drzew )
2. Za mało liści żeby wytworzyć asymilaty (przesadne cięcie, uszkodzenie liści przez choroby i szkodniki, niedobór wody, zacienienie krzewu.
3. Cechy odmianowe. Hybrydy wielkoowocowe z natury mają tendencję do przeciążania krzewu i wymagają redukcji.Warto również skracać długie grona,bo dojrzewają nierównomiernie (kiście powyżej 1,5 kg lepiej wyglądają niż smakują)
4. Niezbilansowane nawożenie (nadmiar jednego składnika powoduje blokowanie pobierania innych). Przenawożenie lub zasolenie gleby.
Wygląda przerażająco ale w praktyce,niekorzystne czynniki nigdy nie występują jednocześnie, a parę zawsze można ogarnąć. Wystarczy trochę kompleksowego nawozu z mikroelementami i redukcja gron.
Wszystko fajnie, tylko ile tych gron zostawić? Na początku jak najmniej. Potem jedno grono na latorośl, a w kolejnych latach już będzie wiadomo jak odmiana reaguje na obciążenie.
U mnie sprawdza się obciążenie 2kg/m2.Przy rozstawie 1,5mx3m=4,5m2 x2kg =9 kg na krzew, czyli 6-7 gron lub więcej jeśli grona są mniejsze. Smacznego!
Cięcie i usuwanie liści
Nie chodzi tu o cięcie formujące ,bo ono większego wpływu na smak nie ma. Ważniejsze jest letnie cięcie korygujące wzrost. Pozornie wydawać by się mogło ,że zmniejszanie powierzchni asymilacji i ograniczanie rośliny, jest bez sensu. Jednak zacznijmy od początku.
Winorośl jest pnączem (lianą) i właśnie z jej natury wynika specyfika rozwoju. W pierwszym etapie wzrostu ,roślina koncentruje całą siłę na szybkim wytworzeniu długiej latorośli. Jest to ogromny wysiłek i pochłania większość substancji zapasowych, zgromadzonych w drewnie. Jednak jest to wysiłek opłacalny. Jeśli uda jej się przebić przez korony drzew do światła, zrekompensuje straty z nawiązką.
W warunkach uprawowych, taka desperacja nie jest potrzebna. Lepiej przekierować siły witalne rośliny i ulokować je w gronach. Wystarczy zakończyć wzrost latorośli (ogłowić) na ok 2m. Roślina zamiast wytwarzać dziesięciometrową łozę, zasili asymilatami owoce, korzenie i zmagazynuje zapas w drewnie.
Ograniczona w ten sposób winorośl wydaje większe, wcześniejsze i smaczniejsze owoce. Niestety są też wady. Krzew silniej się zagęszcza wypuszczając pasierby , które należy skracać. Za to niektóre odmiany owocują na pasierbach i można je wykorzystać do zwiększenia plonu.
Mniej istotnym zabiegiem, ale wartym wykonania, jest usunięcie liści i pasierbów poniżej dolnego grona. Najlepiej przed kwitnieniem. Efektem są lepiej zawiązane i bardziej wyrównane grona. Zwłaszcza w gorszych warunkach.
Kraj | Polska + |
Użytkownik | Dionizos + |
Winnica | Olimp + |
Województwo | mazowieckie + |
Współrzędne | 52.21213,20.69142 + |