Najprostszy poradnik ukorzeniania...
Z Winogrona.org
To jest najprostszy - kawa na ławę - poradnik ukorzeniania sztobrów winorośli. Przeznaczony dla tych, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia, a uparli się, że tej wiosny coś sobie ukorzenią. Zakładam, że skądś wzięli 3 oczkowy kawałek łozy.
Dalej trzeba robić tak:
- Łozę przez dobę moczyć w letniej wodzie.
- Obciąć ją 1-2 cm nad górnym pąkiem.
- Przed samym włożeniem do ziemi przyciąć dół łozy
- Usunąć ostrym nożem lub sekatorem pozostałe pąki prócz najwyższego.
- Kupić wodę mineralną w plastikowej butelce. Wypić.
- Butelkę obciąć ok. 15 cm od górnej krawędzi otworu.
- Zrobić w butelce ( w dnie i na bokach ) kilka nie wielkich otworów (ok fi 2,5 mm )
- Wsypać do butelki ziemię ( może być wymieszane 2/3 ogrodniczej + 1/3 piasku)
- W dolnej części łozy pokaleczyć trochę korę.
- W ziemi zrobić otwór większy jak średnica łozy.
- Obsypać spód łozy (ok 1 cm) i miejsca po wyciętych pąkach ukorzeniaczem do pędów zdrewniałych (żaden tam uniwersalny!)
- Włożyć łozę do otworu w ziemi.
- Dosypać ziemi możliwie wysoko - ok 2 cm pod pozostawionym górnym pąkiem.
- Podlać.
- Odstawić w dowolne ciepłe miejsce. Może być parapet, ale może to być nawet podłoga w kącie pokoju.
- Utrzymywać przeciętną wilgotność ziemi (nadmiary spłyną przez otwory w butelce).
- Po kilkunastu dniach powinien zacząć się tworzyć kalus, a potem korzenie.
- Nie cieszyć się nadmiernie z pękającego pąka i pojawienia się zielonego.Najważniejszy jest korzeń.
- Wysadzić do gruntu po 15 maja.
Ewentualne problemy i często zadawane pytania: - przeźroczyste kulki na pędach -