Bolero
Z Winogrona.org
Bolero | |
---|---|
Rodzice | (Retberger x Reichensteiner0 x Chancellor |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 18x18 mm |
Masa jagód | 3 g |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 1-5/10 |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wzrost silny , pędy sztywne i proste. Wielkość owoców i gron podobna do odmiany Rondo.
Wg instytutu w Geisenheim powinna dojrzewać na początku października ,ale dojrzewa czasami wcześniej :
15.09.1999 – 76,8 Oe -8g/l – pH 3,26
02.09.2002 – 78,1 Oe – 9,3g/l – pH 3,06
Gromadzi podobną ilośc cukrów tak jak Rondo ale mniejszą ilość kwasów i nieco mniej tanin. I nie ma problemów z odkwaszaniem.
Odmiana dla „cool climate”
Uprawiana w Dani , Anglii, i pół.-wsch. stanach USA
W Danii : Bolero 74 Oe i pH 3,34 ; Rondo 72 Oe i pH 2,76
Bolero - pełna dojrzałość przy ph nieco powyżej 3,3
Choroby
Cięcie
Wino
Wino odmianowe w stylu PN.
Synonimy
GM 8221-3
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
Zdjęcia
Fakty o Bolero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-5/10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 3 g + |
Odmiana | Bolero + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 18x18 mm + |
Sat | 2.600 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |