Harslevelu
Z Winogrona.org
Hárslevelű | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
SAT | według źródeł węgierskich trochę ponad 3000 |
Termin dojrzewania | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) |
Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Znana węgierska odmiana z regionu Tokaj, uprawiana również na Słowacji. Późny termin dojrzewania owoców sprawia, że jest praktycznie nieznana na północ od Karpat. W Polsce może mieć znaczenie jedynie kolekcjonerskie. Na Węgrzech dojrzewa w październiku.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lipovina
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/arhiv/gars-levelyu.html
Zdjęcia Zdjęcia ułatwiające identyfikację=
- wg Ampelogr. Węg.:profil liścia; ;Zach Australia Harslevelu grapes grown in Manjimup (©2021 DPIRD)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Harslevelu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | późny(w regionie Tokaju dojrzewa w październiku) + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 150-160 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Odmiana | Hárslevelű + |
Sat | 3.000 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |