modified on 1 gru 2023 at 20:45 ••• 32 981 views

Bolero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(literówki)
(liście)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Bolero
|odmiana=Bolero
-
|rodzice=(Rotberger x Reichensteiner x Chancellor
+
|rodzice=(Rotberger x Reichensteiner) x Chancellor
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=Niemcy
|kraj pochodzenia=Niemcy
Linia 54: Linia 54:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
 +
Plik:Bolero-L1.jpg|Bolero-liść, foto:ZbyszekB
 +
Plik:Bolero-L2.jpg|Bolero-spód liścia, foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 21:48, 10 lip 2012

Bolero
Rodzice (Rotberger x Reichensteiner) x Chancellor
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 18x18 mm
Masa jagód 3 g
SAT 2600
Termin dojrzewania 1-5/10
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wzrost silny , pędy sztywne i proste. Wielkość owoców i gron podobna do odmiany Rondo.

Wg instytutu w Geisenheim powinna dojrzewać na początku października ,ale dojrzewa czasami wcześniej :

15.09.1999 – 76,8 Oe -8g/l – pH 3,26

02.09.2002 – 78,1 Oe – 9,3g/l – pH 3,06

Gromadzi podobną ilośc cukrów tak jak Rondo ale mniejszą ilość kwasów i nieco mniej tanin. I nie ma problemów z odkwaszaniem.

Odmiana dla „cool climate”

Uprawiana w Dani , Anglii, i pół.-wsch. stanach USA

W Danii : Bolero 74 Oe i pH 3,34 ; Rondo 72 Oe i pH 2,76

Bolero - pełna dojrzałość przy ph nieco powyżej 3,3

Choroby

Cięcie

Wino

Wino odmianowe w stylu PN.


Synonimy

GM 8221-3

Tematy na naszym forum

Literatura

Linki

Zdjęcia

Fakty o Bolero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-5/10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajNiemcy  +
Masa180 g  +
Masa jagód3 g  +
OdmianaBolero  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód18x18 mm  +
Sat2.600  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +