Oporto
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
(→Literatura) |
||
Linia 31: | Linia 31: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
+ | |||
http://vinograd.info/sorta/vinnye/portygizer.html | http://vinograd.info/sorta/vinnye/portygizer.html |
Wersja z 07:40, 1 lut 2013
Oporto | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.[1] [2] [3]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
http://vinograd.info/sorta/vinnye/portygizer.html
Zdjęcia
Węgry: grona
Fakty o Oporto — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Austria + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Oporto + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |