modified on 3 sty 2024 at 17:06 ••• 23 589 views

Zéta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grona)
(uzupełnienie)
Linia 7: Linia 7:
|gatunek = vitis vinifera
|gatunek = vitis vinifera
|kraj pochodzenia = Węgry
|kraj pochodzenia = Węgry
-
|masa grona =  
+
|masa grona = 140
|rozmiary jagód =  
|rozmiary jagód =  
|smak =  
|smak =  
-
|SAT =  
+
|SAT = 2500-2600
-
|termin dojrzewania =
+
|termin dojrzewania =15-30.09
-
|mrozoodporność =
+
|mrozoodporność = -22
|kolor gron = jasne
|kolor gron = jasne
|nasiona = TAK
|nasiona = TAK
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
-
Dawniej znana jako Oremus odmiana uzyskana w 1951 roku, przemianowana w 1999 na Zéta.
+
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
-
Dojrzewa wcześniej od Furminta - prawdopodobnie termin dojrzewania zbliżony do odmian: Riesling i Traminer, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych.
+
 
 +
Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi.
== Dojrzewanie ==
== Dojrzewanie ==
Linia 27: Linia 28:
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego.
+
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
== Cięcie ==
== Cięcie ==
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Przed 1999r znana jako Oremus.
Przed 1999r znana jako Oremus.
 +
==Wina==
 +
Tokaje :[http://www.en.balassabor.hu/products 2005 i 2006],  ,[http://www.borterasz.hu/webshop/product/136/balassa-bor/2007-tokaji-zeta-toppedt-szolobol 2007],  [http://www.borterasz.hu/webshop/product/632/himesudvar/tokaji-zeta 2009]
== Litratura ==
== Litratura ==

Wersja z 19:34, 1 lut 2013

Zéta
Rodzice Furmint x Bouvier
Gatunek vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 140 g
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).

Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi.

Dojrzewanie

Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej.

Choroby

Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń

Cięcie

Synonimy

Przed 1999r znana jako Oremus.

Wina

Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009

Litratura

Zdjęcia

Węgry: grona

Fakty o Zéta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa140 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaZéta  +, Furmint  +, Bouvier  +, Chrupka Złota  + i Nero  +
Sat2.500 -2600  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +