Muskat Morawski
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: grono) |
(→Zdjęcia: fotki identyfik.) |
||
| Linia 33: | Linia 33: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikacjędmiany=== | ||
| + | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/58.jpg grono i liść] | ||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
trhvin:[http://www.trhvin.cz/uploaded/article_images/0000/0084/mm.jpg grono] | trhvin:[http://www.trhvin.cz/uploaded/article_images/0000/0084/mm.jpg grono] | ||
| + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
| + | brak | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 22:35, 11 mar 2013
| Muskat Morawski | |
|---|---|
| Rodzice | Muskat Ottonel x Prachttraube |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Czechy |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm mm |
| smak | muszkat |
| SAT | ~2500 |
| Termin dojrzewania | 21-30.09 |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Nowa czeska odmiana przerobowa z Polesovic, dająca możliwość wytworzenia dobrej jakości białego wina o muszkatowym charakterze. Niezbyt mrozoodporna. Krzewy dobrze regenerują się po ewentualnych uszkodzeniach spowodowanych wiosennymi przymrozkami.[1] [2]
Choroby
Cięcie
Synonimy
MOPR 23/33, Muškát moravský
Literatura
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikacjędmiany
Inne zdjęcia
trhvin:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
Fakty o Muskat Morawski — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 21-30.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Czechy + |
| Masa | 150 -200g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Odmiana | Muskat Morawski +, Muskat Ottonel + i Prachttraube + |
| Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
| Sat | 2.500 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

