André
Z Winogrona.org
(Nowa strona) |
(krzew,owoce) |
||
Linia 28: | Linia 28: | ||
Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania. | Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania. | ||
- | Liście : średnie do dużch,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płtka, zamknięa.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony. | + | '''Liście''' : średnie do dużch,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płtka, zamknięa.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony. |
- | Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki śedniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie. | + | '''Jagody''': okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki śedniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie. |
- | Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełami. Łodyga grona krótka i zielonkawa. | + | '''Grona''': średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełami. Łodyga grona krótka i zielonkawa. |
===Fenologia=== | ===Fenologia=== | ||
Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. | Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. | ||
Linia 47: | Linia 47: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | <gallery widths= | + | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== |
+ | [http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/O%20víně%20a%20meruňkách/Andre_3.jpg grono i liść] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | Velke-Pavlovice:[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/922086_V_600.jpg grona];[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/935598_V_600.jpg owocujący krzew] | ||
+ | <gallery widths=18px heights=18px perrow=3> | ||
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | [[Kategoria:Odmiany | + | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 19:00, 20 mar 2013
André | |
---|---|
Rodzice | Lemberger x St.Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 1,33 g |
smak | Zharmonizowany |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,75 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Pochodzenie
Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrqwana w 1980r.
Charakterystyka
Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.
Liście : średnie do dużch,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płtka, zamknięa.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.
Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki śedniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.
Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. Dojrzewanie podobnie jak Pinot Noir (klasyczne klony PN)
Choroby
Średnio odporna na mączniaki.Mał podatna na botrytis
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu
Synonimy
Andrea; sadzonka 16-76
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Velke-Pavlovice:grona;owocujący krzew
Cięcie | 6-7 pąków/m2 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 1,33 g + |
Odmiana | André + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,75 + |
Zawartość kwasów | 10 + |