Pinot Noir
Z Winogrona.org
Pinot Noir | |
---|---|
![]() Pinot Noir - grona Foto: Jacek Lewko | |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
SAT | 2670-2800 |
Termin dojrzewania | 5-15.10 |
Ilość dni dojrzewania | 145-150 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z klasycznych wielkich odmian winiarskich przeznaczana do wyrobu win typu burgundzkiego najlepszych światowych marek. Uprawiana we Francji, Włoszech, Niemczech, Austrii, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, USA, Chile, RPA, Australii i Chinach. W polskich warunkach klimatycznych odmiana zbyt późno dojrzewa. Podobne ale wcześniejsze odmiany: Pinot Noir Precoce i Pinot Wrotham
Wg INRA - dojrzewa od kilku dni do tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Parametry
wg New York Cornell University
1964r zbiór 7/10 - 20,2Brix; kwasy 5,8g/l; taniny ?
1965r zbiór 11/10 - 17Brix; kwasy 6,6g/l; taniny 0,54g/l
1967r zbiór 12/10 - 16,7Brix; kwasy 9,5g/l; taniny 1,8g/l
1970r zbiór 30/09 - 18,8Brix; kwasy 6,8g/l; taniny 0,77g/l
1971r zbiór 5/10 - 20Brix; kwasy 6,5g/l; taniny 1,15g/l
1972r zbiór 13/09 - 17Brix; kwasy 8,7g/l; taniny 0,57g/l
1973r zbiór 12/09 - 18,5Brix; kwasy 6,6g/l; taniny 0,94g/l
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 158 dni ok.07/06; veraison .220 dni ok.08/08; dojrzewanie 282 dni ok.09/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.178 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 109 dni, ok.19/04; kwit. 163 dni, ok.12/06; veraison 225 dni; ok.13/08; dojrzewanie ok. 287 dni, ok. 14/10; okres wegetacji ok.178 dni.
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 - zbiór: 1/10; plon: 0,75 kg/krzew; masa gron: 79g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt: 19,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : zbiory 2/10, 21,5 Brix, kwasy 6 g/l, pH 3,58 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
- Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 15 września 2016 r. : 21 Brix
Całkowita ilość antocyjanów i polifenoli w dojrzałych owocach:
- Antocyjany 300-900 mg/kg
- Polifenole 2200-3000 mg/kg
Klony
Francja:
111;236;292;375;386;388;389;459;521;665;668;743;780;792; 870;872;927;B 113;B 114;B 115;B 667;B 777; 113 ENTAV-INRA ®; 114 ENTAV-INRA ®;115 ENTAV-INRA ®;667 ENTAV-INRA ®; 777 ENTAV-INRA ®;828 ENTAV-INRA ®;943 ENTAV-INRA ®
Szwajcaria:
AM 10-5; Mariafield; Mariafield 3;Bourgogne H140A, Bourgogne H170B;Cartaillod;Oberlin H120B;Oberlin HRV5
Włochy:
Conegliano
Niemcy : klony niemieckie
USA : UCD 5 ; UCD 6; UCD 13 ; UCD 22 ;D2V5 ;D2V6 ;D4V2 ;F6V7 ;G8V3 ;G8V7 ;D5v12A ;H7V15
Kanada :
743 ; 871 ; UCD 4 ;Q390-02
Inne - różne:
Nowa Zelandia:Abel; Australia :MV6 ; National Collection w Blands : SC01151
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blauer Nurnberger, Blauer Spätburgunder, Bourguignon Noir, Böhmischer, Burgundac Crni, Burgundske Modre, Burgundzka Niebieska, Claevner, Kisburgundi Kek, Klebrot, Malterdinger, Pignol, Pino Czernyj, Pino Nero, Pinot Negru, Pinot Tinto, Rounci, Schwarzer Riesling.
Wino
Wg servisu: www.wineoczechrepublic: Wina odmiany Pinot noir mają wiele wariantów w zależności od rejonów świata, gdzie się tę odmianę hoduje, ale też w zależności od tego, jak się z nimi winiarz obchodzi. Zazwyczaj są barwy rubinowej ze złocistą obwódką w miejscu, gdzie powierzchnia wina styka się z ścianą szklanki. Zapach młodych win przypomina jeżyny, truskawki, z dobrze dojrzałych winogron raczej czarne czereśnie. W dojrzałych winach pojawiają się zapachy skóry, dym palącego się drewna, zapach murszejących liści, suszonych śliwek, powidła. Smak dobrze sporządzonych win jest bardzo pociągający z powodu niskiej zawartości kwasów, bardzo delikatnego garbnika, atłasowego ślizgania na języku, zdumiewającej pełni, która podwyższa się wraz z dojrzewaniem. Wina bardzo dobrze nadają się do długiego magazynowania. Czerwone wina Pinot noir podaje się w szerokich „brzuchatych“ pucharach i obowiązuje dla nich zasada, im starsze wino, tym większy puchar, który napełnia się tylko do jednej piątej lub jednej czwartej ogólnej objętości, aby szeroka powierzchnia wina mogła się dobrze przewietrzyć. Takie wina można podawać bez pokarmów, dla cichego podziwu nad ich zapachem i budową oraz do medytacji z przyjaciółmi
.Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Blado rubinowa do ceglasto czerwonej barwy ze złocistą obwódką wokół ścian pucharu. Substancje aromatyczne są w młodości podobne do zapachów truskawek, jeżyn, czerwonych czereśni a później przejawiają się jako powidło ze śliwek, skóra, dym lub zmurszałe liście. Kwasy są delikatne, tak samo też mniej reprezentowane są garbniki.
Literatura
Linki
Opinie na forum: Pinot noir
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- NPGS: spód-L; ;Liść; ;jagody; ;dane obserwacyjne
- Inne: ;profil liścia, ,grono i liść;
Inne zdjęcia
wikimedia - grona; ;Węgry: owocujący krzew; fotogaleria; ;Wikimedia: owocujące krzewy - szpaler; Antes:grono (kl. Colmar 115);
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 5-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 145-150 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Noir +, Pinot Noir Precoce + i Pinot Wrotham + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.670 -2800 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |