Kekfrankos
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: fotki identyfik.) |
(→Zdjęcia: fotki identyfikacyjne) |
||
Linia 43: | Linia 43: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/16.jpg grono i liść] | + | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/16.jpg grono i liść], ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/02-174.jpg liść, koronka, grono, pestki] |
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | ovine.cz:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-175.jpg grona], ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/04-176.jpg grona] | ||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | brak | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 19:44, 4 kwi 2013
Kekfrankos | |
---|---|
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | odmianowy |
Termin dojrzewania | Późny |
Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w polsce.
...Do uzupełnienia...
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
Fakty o Kekfrankos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
Odmiana | Kekfrankos + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Smak | Odmianowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |