Saint Pepin
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: grono) |
(→Inne zdjęcia: krzew,grona) |
||
| Linia 44: | Linia 44: | ||
[http://www.vivc.de/accpictures/dbPicturesResultZd.php?data=5212*15767*49449 koronka], [http://www.vivc.de/accpictures/dbPicturesResultZe.php?data=5212*15767*49449 koronka_spód];[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?310113 kwiatostan],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271661 liść],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271345 spód liścia],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?331003 rozmiary grona] | [http://www.vivc.de/accpictures/dbPicturesResultZd.php?data=5212*15767*49449 koronka], [http://www.vivc.de/accpictures/dbPicturesResultZe.php?data=5212*15767*49449 koronka_spód];[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?310113 kwiatostan],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271661 liść],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271345 spód liścia],[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?331003 rozmiary grona] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
| - | [http://www.aberfoyle.org/ | + | Winnica Aberfoyle:[http://www.aberfoyle.org/images/stpepinz8.jpg grono]; ;[http://www.aberfoyle.org/images/stpepinz4.jpg grona]; ;[http://www.aberfoyle.org/images/stpepinz5.jpg grono]; ;[http://www.aberfoyle.org/images/stpepinz7.jpg owocujący krzew]; ;Winnica Golesz:[http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/saint-pepin.jpg grono] |
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 20:54, 22 kwi 2013
| St. Pepin | |
|---|---|
| Rodzice | Minesota 78 x Seyval Blanc |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 150 - 240 g |
| Rozmiary jagód | 16-18 mm |
| Masa jagód | 2 - 3 g |
| smak | delikatny muskat |
| Termin dojrzewania | 10-20.09 |
| Mrozoodporność | -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
| Kolor gron | jasny |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 22 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
St Pepin to hybryda wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona siostra odmiany La Crosse. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółtozielone. Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek i gruszek. Kwiat funkcjonalnie żeński, często używana do chodowli nowych odmian.
Choroby
Dobra odporność na choroby.
Cięcie
Synonimy
ES 282
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka, koronka_spód;kwiatostan,liść,spód liścia,rozmiary grona
Inne zdjęcia
Winnica Aberfoyle:grono; ;grona; ;grono; ;owocujący krzew; ;Winnica Golesz:grono
Fakty o Saint Pepin — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 8 - 11 oczek/m2 oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | 10-20.09 + |
| Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | jasny + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 150 -240g + |
| Masa jagód | 2 - 3 g + |
| Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
| Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1.9 szt. + |
| Odmiana | St. Pepin + |
| Plenność | średnia + |
| Płodność latorośli | 90 % + |
| Rozmiar jagód | 16-18 mm + |
| Smak | Delikatny muskat + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 22 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

