Frontenac
Z Winogrona.org
(→Parametry: 2014) |
(→Choroby: odporność) |
||
Linia 52: | Linia 52: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Nieco podatna na mączniaki (w wilgotne lata) ale odporna na szarą pleśń (opis do skorygowania w polskich warunkach) | Nieco podatna na mączniaki (w wilgotne lata) ale odporna na szarą pleśń (opis do skorygowania w polskich warunkach) | ||
+ | |||
+ | Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne | ||
+ | *mączniak prawdziwy : 2,8 | ||
+ | *mączniak rzekomy : 1,0 | ||
+ | *filoksera liściowa : 4,0 | ||
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 21:41, 17 lis 2014
Frontenac | |
---|---|
Frontenac - grono 1/10/2011; foto: Dziadek2 | |
Rodzice | V.Riparia 89 x Landot 4511 (Noir) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
SAT | 2700-2800 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Krzyżówka powstała na U. Minnesota (z wyselekcjonowanej amerykańskiej winorośli V.riparia ) odmiany Riparia 89 i odmiany Landot 4511 (Noir). Po V.riparia odziedziczyła takie cechy jak: odpornośc na mróz do -35st.C ; gromadzi bardzo dużo cukru – nawet do 26 Brix ,ale gromadzi też bardzo dużą ilość kwasów przekraczającą 15g/l . Wymaga dużej ilości ciepła i nasłonecznienia (wg. źródeł amerykańskich) wtedy kwasy maleją. Bardzo duży udział Vitis riparia w genach odmiany Frontenac pozwala domniemywać o „ripariowatym” posmaku wina odmianowego z tej odmiany ?. Owoce powinny być zbierane w pełni dojrzałe lub nawet przejrzałe – kto uprawia odmianę Marechal Foch i robił z niej wina (z owoców o różnej dojrzałości) ten potrafi skojarzyć ten problem .( herbaceousness Riperia V) Wino o aromacie wiśni i śliwki do kupaży z odmianami mniej kwaśnymi lub jako wino odmianowe stołowe słodkie. Zazwyczaj konieczna FJM.
Wg Mark Hart - potrzebuje 2300-2400 SAT do pełnej dojrzałości (wpis na rosyjskim forum)
Do wypróbowania w polskich warunkach.
Zobacz też : La Crescent, Marquette,
Genealogia
Frontenac = V.Riparia 89 x Landot 4511 (Noir) 25,96%V.vinifera +2,05%V.labrusca +11%V.rupestris +7,81%V.berlandieri +51,27%V.riparia +1,91%V.licencumi
Parametry
Iowa(winnica nr1) - zbiór 16/09/2010 - grona 62g; jagody 1,29g; ekstrakt 21,6g; pH 3,33; TA 11,25g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
Iowa (winnica nr2) - zbiór 7/09/2010 - grona 66g; jagody 1,32g; ekstrakt 21,0Brix; pH 3,42; TA 12,75g/l; GDD 3000ºF (1666ºC)
Iowa (winnica nr3)- 26/08/2010 - ekstrakt 20,1Brix; pH 3,42; TA 14,85g/l; GDD 2813ºF (1563ºC) (uwagi: TA still too high)
Iowa (j.w) zbiór 31/08/2010 ponieważ parametry bez zmian przy GDD 2924ºF (1624ºC)
Mazowsze 2012-2013; ;Mazowsze 2014
Wino
czerwone wytrawne, różwe, w stylu porto strony: 2-9
Choroby
Nieco podatna na mączniaki (w wilgotne lata) ale odporna na szarą pleśń (opis do skorygowania w polskich warunkach)
Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne
- mączniak prawdziwy : 2,8
- mączniak rzekomy : 1,0
- filoksera liściowa : 4,0
Cięcie
Cięcie 40-50 pąków - przy wysokich formach prowadzenia
Synonimy
Literatura
Opinie na forum:
Linki
- http://www.grapes.umn.edu/Frontenac/index.htm
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=622&view=odmiana
- http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Frontenac.pdf
- http://en.wikipedia.org/wiki/Frontenac_(grape)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Frontenac_(winoro%C5%9Bl)
- http://de.wikipedia.org/wiki/Frontenac_(Rebsorte)
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Frontenac_(c%C3%A9page)
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - owocujący krzew; ;Minnesota: grono; Wikimedia:galeria
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Frontenac +, V.Riparia 89 +, Landot 4511 (Noir) +, Vitis riparia +, La Crescent + i Marquette + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.700 -2800 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |