Concord
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: dane obserw.) |
(uzupeł.) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Concord |
| - | |zdjęcie = 203_Concord_-_grona_H.Wiercinski.jpg | + | |zdjęcie=203_Concord_-_grona_H.Wiercinski.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Concord - grona, Foto: H.Wierciński | + | |opis zdjęcia=Concord - grona, Foto: H.Wierciński |
| - | |rodzice = [[Vitis labrusca]] | + | |rodzice=[[Vitis labrusca]] |
| - | |gatunek = Vitis labrusca | + | |gatunek=Vitis labrusca |
| - | |kraj pochodzenia = USA | + | |kraj pochodzenia=USA |
| - | |masa grona = 150-200 | + | |masa grona=150-200 |
| - | |rozmiary jagód = 18-20 | + | |rozmiary jagód=18-20 |
| - | | | + | |masa jagód=3,7 |
| - | | | + | |smak=labrusca |
| - | |termin dojrzewania = 11-20.10 | + | |termin dojrzewania=11-20.10 |
| - | |mrozoodporność = -35 | + | |mrozoodporność=-35 |
| - | |kolor gron = czarne | + | |kolor gron=czarne |
| - | | | + | |zapylanie=własnopylna |
| - | |zastosowanie = ogólne | + | |zastosowanie=ogólne |
| + | |zawartość cukrów=16,5 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=Bardzo silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | ||
Wersja z 19:09, 18 gru 2015
| Concord | |
|---|---|
| Concord - grona, Foto: H.Wierciński | |
| Rodzice | Vitis labrusca |
| Gatunek | Vitis labrusca |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 18-20 mm |
| Masa jagód | 3,7 g |
| smak | labrusca |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 16,5 °Bx |
Opis
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.[1] [2] [3]
Genealogia
Concord → 100% V.labrusca
Podobne odmiany : Fredonia
Ephraim Bull posadził nasiona v. labruska w 1843 roku. W 1849 zaowocowała a odmianę nazwano Concord. Obecnie uznaje się, że jest to jednak hybryda (v. labruska z v.viniferą, patrz http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf ). Nasiona były zebrane z labruski ale w pobliżu rosła inna starsza jeszcze odmiana mieszańcowa 'Cotawba' (v.labruska z v. viniferą).
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Cięcie
Synonimy
Bergerac, Dalmadin, Feherhatu, Fekete Noah, Furmion Noir, Gorin, Kek Olasz, Nyarlevelue, Olasz Kek
Dojrzewanie
Skierniewice 2012 - zbiór: 15/10; plon : 1,63 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 15,9%
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Linki
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; koronka, koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono; ;gronho, jagody, pestki
Inne zdjęcia: grono wg Flickr; ;Wikimedia: krzew ; Zamborski grona/Wirginia; vynemedis.lt:grona
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis labrusca + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 150 -200g + |
| Masa jagód | 3,7 g + |
| Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
| Odmiana | Concord + i Fredonia + |
| Rozmiar jagód | 18-20 mm + |
| Smak | Labrusca + |
| Wzrost | Bardzo silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 16,5 + |

