Adalmiina
Z Winogrona.org
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
(→Inne zdjęcia: grona i krzew) |
||
Linia 89: | Linia 89: | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | [http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/03/Adalmiina.jpg grono] | + | [http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/03/Adalmiina.jpg grono]; ;[http://ak.rapina.ee/jaan/viinamarjad/kasvuh/adalmina.jpg grona]; ;[http://www.viticultuream.ca/images/grappe_adalmiina.jpg krzew] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Wersja z 14:24, 7 mar 2016
Adalmiina | |
---|---|
Adalmiina, foto: Jano | |
Rodzice | ES 2-3-17 X ES 35 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 85-120 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2,2 g |
smak | labrusca |
GDDC | [[gddc::950 (1)]] |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.
Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne
Jagody: średniej wielkości ok.16mm, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie
Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca
Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.
Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Parametry
Parametry rozwoju wegetacyjnego krzewu odmiany Adalmiina (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Podatność na choroby i szkodniki winorośli Adalmiina w badaniu, 2010-2013
- Mączniak rzekomy (downy mildew) - średnio podatna
- Mączniak prawdziwy (powdery mildew) - podatna
- Szara pleń - podatna
- Czarna zgnilizna - średnio podatna
- Antraknoza - średnio podatna
- Filoksera - średnio wrażliwa
Wg raportu końcowego programu nr 6579 - Québec
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Synonimy
ES 6-16-30, Aldemina, ELMER SWENSON 6- 16- 30
Wino
Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Parametry moszczu i wina (kliknij aby powiększyć)
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ;liść; ;spód liścia; ;grono i liść; ;rozmiary i kształty:grono, jagody i pestki – 2014
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielone-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 85 -120g + |
Masa jagód | 2,2 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Adalmiina + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Smak | Labrusca + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 8 + |