modified on 23 lut 2024 at 18:43 ••• 135 191 views

Leon Millot

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |odmiana = Leon Millot |kolor = #99B3FF |zdjęcie = |opis zdjęcia = |rodzice = |gatunek = hybryda międzygatunkowa |kraj pochodzenia = |masa grona…”)
Linia 26: Linia 26:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
treść
+
 
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
treść
+
 
== Literatura ==
== Literatura ==

Wersja z 21:03, 17 lut 2010

Leon Millot
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Choroby

W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego.

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Leon Millot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaLeon Millot  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +