Cerason
Z Winogrona.org
(→Literatura: linki) |
(→Genealogia: procentowy udział vitis) |
||
| (Nie pokazano 15 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Cerason | |odmiana=Cerason | ||
| - | |rodzice=Merlan x Fratava | + | |rodzice=[[Odmiana::Merlan]] x [[Odmiana::Fratava]] |
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Czechy | |kraj pochodzenia=Czechy | ||
| Linia 10: | Linia 10: | ||
|SAT=2650 | |SAT=2650 | ||
|termin dojrzewania=5-10.10 | |termin dojrzewania=5-10.10 | ||
| - | |kolor gron=ciemne | + | |kolor gron=ciemne |
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
| Linia 18: | Linia 18: | ||
|wzrost=średni | |wzrost=średni | ||
|drewnienie łozy=dobre | |drewnienie łozy=dobre | ||
| - | |||
|plenność=wysoka | |plenność=wysoka | ||
| - | |||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
===Pochodzenie=== | ===Pochodzenie=== | ||
| - | "Cerason" jest wynikiem krzyżowania | + | "Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ". |
===Opis ampelograficzny=== | ===Opis ampelograficzny=== | ||
| - | "Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. | + | "Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. |
| - | + | ||
Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku. | Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku. | ||
| - | + | 'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach). | |
| + | *Grona :śr. 265,04 g | ||
| + | *Jagody: śr.1,57g | ||
| + | *Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix) | ||
| + | *Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l) | ||
| + | *Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72 | ||
| + | ==Genealogia== | ||
| + | [http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F2.medium.gif Rodowód 'Cerason'] | ||
| + | "Cerason' - 86,33% ''V.vinifera'' + 0.87% ''V.labrusca'' + 4,49% ''V.rupestris'' + 7,81% ''V.berlandieri'' + 0,59% ''V.lincecumii'' | ||
| - | + | == Choroby == | |
| + | 'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera . | ||
| - | + | '''Ocena wyników długoterminowej odporności na :''' | |
| + | *Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57 | ||
| + | *Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86 | ||
| + | *Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43 | ||
| + | *Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19 | ||
| + | Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne | ||
| + | Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy | ||
| - | * | + | == Cięcie == |
| + | == Synonimy == | ||
| + | MI 5-100 | ||
| + | ==Parametry dojrzewania== | ||
| + | *[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T3.large.jpg parametry moszczu] | ||
| + | *[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T4.large.jpg porównanie kwasów] | ||
| + | == Tematy na naszym forum== | ||
| + | ==Wino== | ||
| + | Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady. | ||
| - | + | 'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków. | |
| - | + | == Literatura == | |
| + | == Zdjęcia == | ||
| + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
| + | [http://www.znalecvin.cz/files/2010/04/Cerason-hrozen-list-final.jpg grono i liść]; ;[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F1.large.jpg grono] | ||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
| + | Modrehory: [http://www.modrehory.cz/DataFiles/ViewPhoto/20460 owocujący krzew] | ||
| + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
| - | + | '''Koronka''' | |
| - | + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | |
| - | + | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | |
| - | ''' | + | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia |
| + | </gallery> | ||
| - | + | '''Liście''' | |
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| - | |||
| - | + | </gallery> | |
| - | + | '''Kwiatostan''' | |
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| - | |||
| - | + | </gallery> | |
| - | == | + | '''Grona''' |
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | + | </gallery> | |
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | == | + | '''Jagody''' |
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Krzew''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
</gallery> | </gallery> | ||
| - | [[Kategoria:Odmiany | + | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 12:06, 27 kwi 2016
| Cerason | |
|---|---|
| Rodzice | Merlan x Fratava |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Czechy |
| Masa grona | 265 g |
| Masa jagód | 1,57 g |
| smak | Neutralny |
| SAT | 2650 |
| Termin dojrzewania | 5-10.10 |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 22,6 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10,77 g/l |
Opis
Pochodzenie
"Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".
Opis ampelograficzny
"Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.
'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach).
- Grona :śr. 265,04 g
- Jagody: śr.1,57g
- Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
- Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
- Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72
Genealogia
"Cerason' - 86,33% V.vinifera + 0.87% V.labrusca + 4,49% V.rupestris + 7,81% V.berlandieri + 0,59% V.lincecumii
Choroby
'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .
Ocena wyników długoterminowej odporności na :
- Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
- Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
- Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
- Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19
Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy
Cięcie
Synonimy
MI 5-100
Parametry dojrzewania
Tematy na naszym forum
Wino
Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.
'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Modrehory: owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 5-10.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Czechy + |
| Masa | 265 g + |
| Masa jagód | 1,57 g + |
| Odmiana | Cerason +, Merlan + i Fratava + |
| Plenność | wysoka + |
| Sat | 2.650 + |
| Smak | Neutralny + |
| Wzrost | średni + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 22,6 + |
| Zawartość kwasów | 10,77 + |

