Cerason
Z Winogrona.org
Cerason | |
---|---|
Rodzice | Merlan x Fratava |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 265 g |
Masa jagód | 1,57 g |
smak | Neutralny |
SAT | 2650 |
Termin dojrzewania | 5-10.10 |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,6 °Bx |
Zawartość kwasów | 10,77 g/l |
Opis
Pochodzenie
"Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".
Opis ampelograficzny
"Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.
'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach).
- Grona :śr. 265,04 g
- Jagody: śr.1,57g
- Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
- Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
- Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72
Genealogia
"Cerason' - 86,33% V.vinifera + 0.87% V.labrusca + 4,49% V.rupestris + 7,81% V.berlandieri + 0,59% V.lincecumii
Choroby
'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .
Ocena wyników długoterminowej odporności na :
- Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
- Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
- Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
- Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19
Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy
Cięcie
Synonimy
MI 5-100
Parametry dojrzewania
Tematy na naszym forum
Wino
Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.
'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Modrehory: owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 5-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 265 g + |
Masa jagód | 1,57 g + |
Odmiana | Cerason +, Merlan + i Fratava + |
Plenność | wysoka + |
Sat | 2.650 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,6 + |
Zawartość kwasów | 10,77 + |