André
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: liście) |
(→Linki: link nie działał) |
||
Linia 59: | Linia 59: | ||
*http://www.velke-pavlovice.cz/Article.asp?nDepartmentID=373&nArticleID=3753&nLanguageID=1 | *http://www.velke-pavlovice.cz/Article.asp?nDepartmentID=373&nArticleID=3753&nLanguageID=1 | ||
*http://www.moraviavitis.cz/index.php?UrlQuery=1#andre | *http://www.moraviavitis.cz/index.php?UrlQuery=1#andre | ||
- | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 16:36, 20 lis 2016
André | |
---|---|
Grono odmiany Andre | |
Rodzice | Lemberger x Saint Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 1,33 g |
smak | Zharmonizowany |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 01-15.10 |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,75 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Pochodzenie
Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrowana w 1980r. Z tych samych rodziców, ale w odwrotnej roli (matka/ojciec) powstała austriacka odmiana Zweigelt
Charakterystyka
Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.
Liście : średnie do dużych,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płytka, zamknięta.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.
Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki średniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.
Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełkami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. Dojrzewanie podobnie jak Pinot Noir (klasyczne klony PN)
Choroby
Średnio odporna na mączniaki.Mało podatna na botrytis
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu
Synonimy
Andrea; sadzonka 16-76
Wino
- Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.
Wg servisu “www.wineoczechrepublic”:
- "Wina z bardzo dobrze dojrzałych winogron, u których nastąpiła fermentacja jabłkowo-mleczna, posiadają ciemno granatową barwę, są pełne i po dojrzeniu w beczkach i w butelkach rozwija się w nich atłasowy smak dojrzałego garbnika"
- "Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:
Ciemno granatowa barwa, zapach dojrzałych jeżyn, podbarwionych bardziej twardym przejawem garbników i kwasów w młodym winie, z dojrzałą pełnią przy dostatecznej owocowości w winach butelkowo dojrzałych, w których podwyższa się pełnia i typowość wina czerwonego''
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
- http://www.velke-pavlovice.cz/Article.asp?nDepartmentID=373&nArticleID=3753&nLanguageID=1
- http://www.moraviavitis.cz/index.php?UrlQuery=1#andre
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winniczka Magda: liść; ;koronka; ;faza groszku; ;końcówka veraison; ;Szkółki Konieczko: grona; ;Velke Pavlovice: grona; ;owocujący krzew; ;owocujący krzew - późny zbiór; ;grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-7 pąków/m2 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-15.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 1,33 g + |
Odmiana | André +, Lemberger + i Saint Laurent + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,75 + |
Zawartość kwasów | 10 + |