Concord
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: aktualizacja) |
(→Linki: aktualizacja) |
||
| Linia 48: | Linia 48: | ||
== Linki == | == Linki == | ||
| - | http:// | + | [http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:HORT3040.pdf Concord str.39] |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Wersja z 18:47, 19 gru 2016
| Concord | |
|---|---|
| Concord - grona, Foto: H.Wierciński | |
| Rodzice | Vitis labrusca |
| Gatunek | Vitis labrusca |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 18-20 mm |
| Masa jagód | 3,7 g |
| smak | labrusca |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 16,5 °Bx |
Opis
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.[1] [2] [3]
Genealogia
Concord → 100% V.labrusca Podobne odmiany : Fredonia
Ephraim Bull posadził nasiona v. labruska w 1843 roku. W 1849 zaowocowała a odmianę nazwano Concord. Obecnie uznaje się, że jest to jednak hybryda (v. labruska z v.viniferą, patrz http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf ). Nasiona były zebrane z labruski ale w pobliżu rosła inna starsza jeszcze odmiana mieszańcowa 'Cotawba' (v.labruska z v. viniferą).
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Cięcie
Synonimy
Bergerac, Dalmadin, Feherhatu, Fekete Noah, Furmion Noir, Gorin, Kek Olasz, Nyarlevelue, Olasz Kek
Dojrzewanie
Skierniewice 2012 - zbiór: 15/10; plon : 1,63 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 15,9%
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Linki
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono; ;grono, jagody, pestki
Inne zdjęcia: grono wg Flickr; ;Wikimedia: krzew ; vynemedis.lt:grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis labrusca + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 150 -200g + |
| Masa jagód | 3,7 g + |
| Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
| Odmiana | Concord + i Fredonia + |
| Rozmiar jagód | 18-20 mm + |
| Smak | Labrusca + |
| Wzrost | Bardzo silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 16,5 + |

