Traminette
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: liść) |
(kwit/dojrz) |
||
Linia 7: | Linia 7: | ||
|masa grona=120 | |masa grona=120 | ||
|masa jagód=1,52 | |masa jagód=1,52 | ||
+ | |ilość dni kwitnienie-dojrzewanie=110 | ||
|mrozoodporność=-26 | |mrozoodporność=-26 | ||
|kolor gron=bursztynowe | |kolor gron=bursztynowe | ||
Linia 25: | Linia 26: | ||
Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne. | Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne. | ||
- | Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. | + | Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana [[Chardonnay]]; (wg Uniwersytet Kentucky) |
Wino w smaku podobne do [[odmiana::Gewürztraminer]]. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych. | Wino w smaku podobne do [[odmiana::Gewürztraminer]]. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych. |
Wersja z 21:08, 2 gru 2017
Traminette | |
---|---|
Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Masa jagód | 1,52 g |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)
Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Genealogia
Kliknij aby powiększyć
|
Choroby
Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Parametry dojrzewania
Wino
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Traminette.pdf
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
http://fls.cals.cornell.edu/OCRPDF/149.pdf
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ;VIVC: dojrzały liść; ; grono
Inne zdjęcia
Cornell University grono; ;grono; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Masa jagód | 1,52 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obsada gron | 1,7 szt. + |
Odmiana | Traminette +, Joannes Seyve 23.416 + i Gewürztraminer + |
Plenność | niska + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |